Oradea cea de zi cu zi

de |

Oradea cea de zi cu zi

Din orașul de provincie, așa cum era văzut în trecut, urbea despicată de Crișul Repede s-a transformat într-un mic gigant. Poate pare bombastică această descriere, dar pentru cei care trăiesc în Oradea este o realitate. Dincolo de clădiri spectaculoase care au o arhitectură unică, de infrastructura aflată într-o continuă adaptare la nevoile oamenilor, de spațiile destinate deconectării și relaxării, orașul trăiește tot mai intens experiența unui oraș european.

De la primele raze ale dimineții și până târziu în noapte, străzile Oradei sunt străbătute de pași celor care caută ceva, de pașii celor care vor să descopere sau pur și simplu de pașii celor veniți în vizită. Indiferent de activitatea celor care respiră aerul orădean, ei pun în mișcare, fără să își dea seama, mecanismul urban. Pentru a trăi experiența orașului asemenea unui localnic nu este nevoie de un ghid sau de un manual, trebuie doar să te bucuri în fiecare clipă de ce îţi oferă oraşul. Cu siguranţa există şi minusuri, dar progresul nu poate fi realizat de pe o zi pe altă, iar pentru a fi o evoluție durabile trebuie să fim dispuși să înțelegem și să vedem dincolo de orgolii și judecări premature.

O simplă plimbare în zona centrală, mai ales odată cu lăsarea serii, poate să îţi schimbe părerea despre ce înseamnă să fi orădean. Luminile clădirilor, mulţimea de oameni aflată pe terasele cafenelelor şi al restaurantelor, toată forfota te face să îndrăgești tot mai mult Oradea, aerul de vacanța simțindu-se în fiecare zi. Apariția Oradei în topuri internaționale care urmăresc evoluția unui loc seamănă sentimentul de mândrie și bucurie că nu mai este un oraș provincial.

Luat la pas, orașul se deschide pentru ca cei care aleg să privească să se îndrăgostească de fiecare ornament, casă, stradă.

Articol realizat de: Sebastian Ferchi