O poveste inedită: Biserica Pogorârea Sfântului Duh din Oradea

de |

O poveste inedită: Biserica Pogorârea Sfântului Duh din Oradea

Pentru mulți dintre noi numele acesta poate nu spune multe, dar sigur toată lumea din Oradea știe de biserica aceea frumoasă, cu statui în curte, una reprezentând Pietà, cu arcade și turnuri impresionante. Tot nu sună cunoscută? Dacă vă mai spun că e la intersecția străzilor Dunării cu Republicii, vis-a-vis de fosta policlinică sigur știți despre care biserică vorbim.

Ei! Acea biserică are o istorie interesantă, fiind construită în primă fază de călugării franciscani între 1732-1748 și cedată (nu chiar de bună voie) de acești călugări Episcopiei Romano-Catolice. Politica de laicizare a statului dusă de Iosif al II-lea a dus la desființarea ordinului franciscan și cedarea bisericii în 1787.

Trecută în administrația parohiei Olosig, biserica suferă câteva mutații. În 1876 este demolat turnul de deasupra corului (corul reprezintă partea din biserică aflată între altar și navă), iar sub atenta îndrumare a arhitectului Knapp Ferencz, în doar 4 luni, se ridică turnul (de 53 de metri) de la intrarea de pe strada Dunării.

Anii își spun cuvântul asupra clădirii, astfel că în 1891 apar fisuri serioase între navă și turn, motiv pentru care se intervine rapid pentru repararea și salvarea lăcașului de cult. Ghinionul nu se încheie aici, fiindcă în 1901 apare o nouă fisură pe bolta navei. De data aceasta arhitecții nu mai găsesc o soluție de salvare, motiv pentru care se hotărăște să se demoleze nava și să se construiască alta, păstrându-se turnul de la instrarea sudică, altarele laterale din capelă și cripta. Acestea din urmă fiind în stil baroc și reprezintă ultimele mărturii ale bisericii franciscane.

Proiectul de reconstruire a biserici este luat de Rimánoczy Kálmán jr. și de Sztarill Ferenc, care împreună pun piatra de temelie în data de 5 mai a anului 1903, iar predarea construcției se face în primăvara anului 1905. Noua față a biserici poartă o caracteristică a unui baroc fals ținând cont de perioada în care a fost construită, asta fiindcă arhitectul a dorit să păstreze din aparențele vechii biserici.

Cu numele ei puțin cunoscut și cu aspectul de baroc, Biserica Pogorârea Sfântului Duh se încadrează perfect în peisajul arhitectural al Oradiei, conferind zonei o anumită eleganță alături de Palatul Finanțelor și de Spiratulul Mizericordienilor.

Articol scris de drd. Sebastian Ciceu.