Muzeul Ţării Crişurilor găzduiește o expoziție interactivă – „Maşinile” lui Leonardo da Vinci

de |

Muzeul Ţării Crişurilor găzduiește o expoziție interactivă – „Mașinile” lui Leonardo da Vinci

Muzeul Ţării Crişurilor va găzdui o expoziţie interactivă: Invenţiile unui geniu. „Maşinile” lui Leonardo da Vinci. Vernisajul va avea loc în data de 17 martie, 2018, la sediul din Strada Armatei Române nr.1/A.

Leonardo da Vinci (Leonardo di ser Piero da Vinci) a fost pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, filozof, anatomist, geolog, botanist, scriitor, fiind considerat cel mai de seamă reprezentant al perioadei renascentiste italiene. Geniul său creator şi spiritul său inventiv și-a pus amprenta asupra epocii sale, dar şi asupra istoriei omenirii. În calitate de inginer, Leonardo da Vinci a conceput, printre altele, mașini de zburat, un tanc, maşină de socotit. Puţine din invenţiile sale au fost puse în practică în timpul vieţii sale.


Expoziţia de la Muzeul Ţării Crişurilor prezintă 45 de maşini inventate sau proiectate de Leonardo da Vinci. Toate cele 45 de obiecte sunt realizate din lemn şi respectă până în detaliu schiţele din caietele lui Leonardo da Vinci. Fiecare model din cadrul expoziţiei este însoţit de o copie a schiţei originale şi de detalii cu privire la aplicaţiile gândite maestru pentru fiecare invenţie în parte. Între acestea se numără: bicicleta, fierăstrăul hidraulic, podul mobil, tancul, deltaplanul, șurubul lui Arhimede, planorul etc.

Cele 45 de modele nu au fost realizate în timpul vieţii lui Leonardo da Vinci, dar reconstituirile demonstrează că ele sunt perfect funcționale. În expoziția din Oradea, pe o suprafață de 400 mp pot fi văzute machete realizate la scară, din materialele prevăzute în schiţă.

Sală interactivă

Exponatele vor fi grupate pe 4 categorii: maşini pentru zbor, maşini hidraulice, maşini civile, maşini de război. Important de menţionat este faptul că vizitatorii pot interacţiona cu 15 exponate, care sunt finalizate în mărime naturală. De asemenea, în expoziţie va exista o sală interactivă cu patru computere unde doritorii vor putea descoperi informaţii despre Leonardo da Vinci.

Program:

Expoziţia va putea fi vizitată până în 10 iunie 2018, conform programului muzeului:

Luni: Închis; Marţi, Joi, Sâmbătă: 10.00-15.00; Miercuri, Vineri, Duminică: 10.00-18.00. Grupurile (min.15 persoane, max. 30 persoane) pot intra doar cu programare prealabilă la numărul de telefon şi fax: 0259/479918, între orele 9.00-15.30.
Preţul biletelor: 12 lei – adulţi; 6 lei – elevi, studenţi, pensionari. Intrarea este gratuită la toate expoziţiile pentru copiii pînă la 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională. Important de precizat este că persoanele cu dizabilităţi au acces în expoziţie folosind lifturile speciale, care funcţionează la cerere.

Contact:

www.facebook.com/MuzeulTariiCrisurilor/