Muzeul Orașului Oradea va găzdui expoziția „Arborii din San Martino del Carso (Doberdò). Mărturii dintr-o tranșee”

de |

Muzeul Orașului Oradea va găzdui expoziția „Arborii din San Martino del Carso (Doberdò). Mărturii dintr-o tranșee”

Muzeul Orașului Oradea organizează expoziția „Arborii din San Martino del Carso (Doberdò). Mărturii dintr-o tranșee”. Vernisajul se va desfășura în 14 aprilie 2018, ora 14:00, la sediul Muzeului, în Cetatea Oradea, corpul B al Palatului Princiar, etaj I.

Expoziția este organizată împreună cu Asociația Gruppo Speleologico Carsico din San Martino del Carso – Italia, Muzeul „Móra Ferenc” și Asociația Meritum din  Szeged,  Asociația Tanoda din Oradea și Muzeul Național al Banatului din Timișoara.

Arborii din San Martino del Carso sunt mărturii ale Primului Război Mondial.

Regimentul din Szeged și Regimentul 61 Infanterie din Timişoara au luptat în bătăliile de la Isonzo.  Arborii de la Szeged şi Timişoara au fost un reper important atât pentru soldații regimentelor, cât și pentru adversarii aflați în tranșeele învecinate.

S-a constatat că imaginea arborelui de pe frontul italian a fost imprimată pe cărțile poștale, devenind un simbol al memoriei, al primului Război Mondial. Prin această expoziție, organizatorii și-au propus să promoveze semnificația acestui simbol care leagă România, Italia și Ungaria, prin participarea la  sângeroasele lupte dintre armatele italiene și austro-ungare din San Martino del Carso.

Arborele păstrat în colecţia Muzeul „Móra Ferenc” din Szeged a fost adus cu o căruţă a armatei de pe frontul de la San Martino la Szeged, unde a ajuns în 16 iulie 1916.

Trunchiul de copac aflat în colecția Muzeului Național al Banatului reprezintă o mărturie a participării locuitorilor din Banat, din Regimentul 61 Infanterie „Ritter von Frank” Timişoara, în luptele de pe platoul Doberdò. Expoziția va fi completată cu obiecte din primul război mondial, obiecte care aparțin Asociației Tanoda.

Sursă info: oradea.ro