Muzeul Memorial Iosif Vulcan

de |

Mă plimb pe Pietonală în miezul zilei, prin mulțimea de orădeni care bântuie centrul orașului. Ajung la capătul străzii Republicii: la dreapta se ridică impunătoare clădirea Teatrului Regina Maria, în față se arată podul și turnurile Primăriei, iar la stânga intuiesc o stradă retrasă, aproape de malul Crișului. Îmi iau titlul de explorator al orașului și o iau la stânga. Numele străzii pe care mă aflu este Iosif Vulcan.

Continui să înaintez și mă opresc în fața numărului 16: o casă care, din punct de vedere arhitectonic, nu prezintă elemente deosebite. Probabil că într-o zi aglomerată aș fi trecut pe lângă ea fără să o observ. Această casă însă adăpostește istoria unei personalități marcante atât pentru orașul nostru cât și pentru literatura română. Este vorba despre Muzeul Memorial „ Iosif Vulcan ”.

Dar până una alta… cine a fost Iosif Vulcan?

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, meleagurile noastre erau măcinate de un ideal îndrăzneț: eliberarea Transilvaniei și unirea principatelor române. Acestea erau vremuri în care cultura română avea misiunea de a purta pe umeri aspirațiile oamenilor, oferindu-le o voce. Iosif Vulcan (1841-1907) a fost unul dintre animatorii vieții culturale transilvănene. Cum a reușit? Ei bine, încă de pe băncile liceului, tânărul Vulcan și-a început activitatea de publicist și scriitor. Cu toate acestea, la îndemnul tatălui său, s-a îndreptat spre facultatea de drept din Budapesta. Literatura însă a exercitat o forță de atracție mult prea puternică pentru ca Iosif Vulcan să-i poată rezista. Drept martori stau cei cincizeci de ani în care această personalitate „a constituit îndemnul viu pentru crearea unei literaturi române” (Pliantul: Muzeul Memorial Iosif Vulcan, text: Angela Popovici) și cele patru decenii de-a lungul cărora a condus revista Familia cu admirabilă dedicație. Iosif Vulcan a scris foarte mult: poezii, nuvele, romane, biografii, note de călătorie, traduceri din literatura universală, nenumărate articole. În 1871 a fost ales ca membru extern al Societății Academice Maghiare “Kisfaludy”, iar în 1879, membru al Academiei Române unde a fost printre puținii care au sprijinit tânăra generație de scriitori. De asemenea, a fost un devotat promotor al teatrului românesc în Transilvania.

Revista Familia a luat naștere în 1865, înființată de tânărul Iosif Vulcan și, de-a lungul timpului, a devenit un adevărat focar pentru cei mai de seamă condeieri ai vremii și linia de start a multor scriitori care și-au lăsat amprenta incontestabilă asupra literaturii române. I. L. Caragiale, Vlahuță, Delavrancea, Șt. O. Iosif, Octavian Goga, George Coșbuc, Emil Isac, Slavici, Duiliu Zamfirescu, Macedonski, Maiorescu, Ilarie Chendi, Nicolaie Iorga și Dr. Victor Babeș sunt câțiva dintre colaboratorii valoroși ai revistei Familia. Toată lumea știe, însă, că atunci când spunem revista Familia și Iosif Vulcan, spunem și Mihai Eminescu. Marele poet a debutat în paginile acestei publicații în 1866 cu poezia „De-aș avea”, fiind „botezat” de către Iosif Vulcan: Eminovici devine Eminescu.

Muzeul Memorial Iosif Vulcan Oradea

Când intru în incinta Muzeului Memorial Iosif Vulcan, intru nu doar în casa celui care a stat la cârma revistei Familia timp de patruzeci și doi de ani, ci și în „sediul uneia dintre cele mai importante publicații românești din epoca modernă, una care a reunit în paginile sale producții literare ale românilor de pretutindeni.”(Liviu Borcea, Memoria Caselor) Colecția muzeului conține o sumă de documente originale și în reproduceri, numere din cele cinci serii ale revistei Familia, mobilier aparținând lui Iosif Vulcan, obiecte de artă și tablouri. Vizitând site-ul oficial al Muzeului Țării Crișurilor, www.mtariicrisurilor.ro, mi se descoperă multitudinea de exponate care mă așteaptă în spatele porțior casei memoriale, adevărate mărturii ale unui trecut cultural ale cărui raze strălucesc până în zilele noastre. Pătrund în casa lui Iosif Vulcan pentru a vedea cu ochii mei colecția de volume, manuscrise, artă, documente, reviste și mobilier elegant prezentate a căror rol este acela de a reconstitui un tablou al vieții scriitorului și publicistului. O călătorie în timp? Mai degrabă o călătorie spre mugurii din care a răsărit cultura română.

Cine a fost cu adevărat Iosif Vulcan? Care este amprenta pe care a lăsat-o asupra istoriei poporului nostru? Ce a însemnat revista Familia pentru literatura română? Cum puteți afla răspunsurile acestor întrebări? Vă dau un singur indiciu: o vizită la Muzeul Memorial Iosif Vulcan unde veți fi întâmpinați cu prietenie și căldură.

Contact – Muzeul Țării Crișurilor
Adresă: Str. Iosif Vulcan, nr. 14
Telefon: +40-259-463.755
E-mail: [email protected]
Web: AICI
Facebook: AICI