Muzeul Memorial Aurel Lazăr

de |

Om politic, sensibil și neobosit în lupta pentru recâștigarea sufletului patriei sale, Aurel Lazăr a fost o personalitate importantă care a influențat demersul istoriei, și nu numai.

Născut la data de 17 august 1872 în Oradea, Aurel Lazăr este fiul lui Teodor Lazăr și nepotul prin mamă a protopopului de Beiuș, Ioan Pop. Acesta a fost școlarizat la vârsta 6 ani, în 1878 calcă treptele claselor primare, în 1882 intră la liceu iar în 1890 este admis la Academia de Drept din Oradea urmând ca ultimul an de facultate, anul IV, să și-l finalizeze la Facultatea de Drept din Budapesta. Din ziua Bobotezei a anului 1896, Aurel Lazăr este promovat la rangul de „doctor iuris”, urmând ca un an mai târziu să își susțină examenul în Budapesta pentru a deveni avocat, iar tot în anul 1897 își deschide o cancelarie de avocatură în Oradea, pe strada Szechenyi, numărul 263.

Vremurile de atunci i-a împleticit destinul cu cel al Valeriei Fejer, din noiembrie 1897, fiica avocatului Gheorghe Fejer.

Perioada istorică mult încercată l-a impulsionat pe Aurel Lazăr înspre a lupta în favoarea educației naționaliste. Astfel, biroul său de avocatură devine un spațiu unde studenții de la Academia din Oradea erau instruiți și bine organizați înspre acțiunea în favoarea țării. Se pare că demersul tânărului avocat a deranjat, iar în anul 1899 a fost amendat cu 100 de coroane pentru aderarea la „Poporul român” – fapt bine cunoscut, în ciuda dificultăților ce le întâmpina în pronunțarea corectă ale unor cuvinte din limba română, fiind mai familiarizat cu limba maghiară.

Cu toate că în timpul școlii nu a excelat în arta scrisului, Aurel Lazăr avea un har înspre a vorbi în fața oamenilor abordând un mod de exprimare clar, sincer, sensibil, cu substanță, urmărind mereu firul logic al subiectului. De asemenea, a observat necesitatea culturii din viața oamenilor din Bihor, și probabil nu numai, susținând-o prin propria implicare în societatea corală „Hilaria” și preluând rolul de președințe al acesteia în anul 1905, moment ce a declanșat materializarea activităților destinate culturii, precum: cercul de lectură, conferințele literare și istorice, contribuția la revista „Vieața românească”, organizarea unor șezători artistice la țară și altele. Cu toate că școlile dispuneau de norme aspre și disciminatorii la începutul secolului XX, Oradea și Bihorul aveau parte de o viață culturală activă și frumoasă. Toate aceste demersuri pline de font și formă au fost stopate odată cu izbucnirea Primului Război Mondial, eveniment ce a mobolizat membrii Reuniunii, trimițându-i pe front.

În lupta cu planul maghiarizării a lui Apponyi Adalbert, Aurel Lazăr a inițiat și susținut demersuri de protest contra legii din anii 1907 – 1908. Multe alte încercări ale timpului au fost combătute de efortul și deschiderea acestui om politic.

Despre viața și influența lui Aurel Lazăr se găsesc multe informații. De aceea, vă invităm să le identificați, să le cercetați, să le analizați iar dacă considerați de cuviință, să le oferiți în dar și celor de lângă voi.

Dovezilor oamenilor politici în sensul clasic al cuvântului, adică al celora care luptă pentru binele „cetății”, se pot regăsi în numeroase pagini deja scrise  …

Muzeul Memorial Aurel Lazăr Oradea

Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”

În anul 1989, clădirea a fost recunoscută ca fiind monument istoric al patrimoniului public iar la data de 1 decembrie 2008, Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” este inaugurat și deschis vizitatorilor.

Fosta reședință a familiei avocatului Aurel Lazăr, abordează stilul clasicizant – eclectic al finalului secolului al XIX-lea. Clădirea este gazda unor elemente ce vorbesc deschis despre viața culturală, politică, civiză, artistică, familială a lui Aurel Lazăr. Printre obiectele personale ale militantului, veți putea regăsi: piese de mobilier, portrete și fotografii de familie, piese de artă elaborate după modelul stilului secession, piese de artă asiatice, o stampă japoneză ș.a.

De asemenea, una dintre cele mai importante încăperi ale muzeului este cea care a fost martora semnării Declarației de independență a românilor din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș, de la data de 12 octombrie 1918.

Cele două săli de expoziție pot fi vizitate pentru o sumă modică: 2 lei pentru adulți, 1 leu pentru copii, studenți, pensionari și gratuit pentru veteranii de război, persoanele cu dizabilități și alte cazuri. Programul de vizită este următorul: în fiecare zi de marți, joi și sămbătă între orele 10:00 – 15:00; în fiecare zi de miercuri, vineri și duminică între orele 10:00 – 15:00 , respectiv între orele 16:00 – 18:00.

Contact – Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”
Adresă: Str. Aurel Lazăr, nr. 13
Telefon: +40-733-669.340
Website: AICI
Facebook: AICI