Monumentul din spatele blocului: Biserica Sfânta Brigita

de |

Monumentul din spatele blocului: Biserica Sfânta Brigita.

Când auzi de Parcul Traian, cel mai adesea te gândești la clădirea Tribunalului, la Muzeul memorial “Ady Endre” sau la clădirea Baroului Bihor. Însă câți dintre dumneavoastră știți că Parcul Traian ascunde o clădire monument istoric, care se află în spatele unui bloc?

Da, ați citit bine, în spatele blocului. Mai exact cel cu adresa Parcul Traian nr. 11. Pe aici, printr-un gang, se face accesul spre biserica cu hramul original al Sfintei Brigita a Suediei, dar cunoscută azi drept Biserica “Sf. Treime”. Biserica Sfânta Brigita este prima biserică romano-catolică ridicată la Oradea după ieșirea orașului de sub stăpânire otomană, fiind construită în anul 1693, la comanda episcopului Augustin Benkovics. În anul 1786 a fost oferită greco-catolicilor, însă, în 1948, în urma interzicerii Bisericii Greco- Catolice, lăcașul de cult a trecut în posesia Bisericii Ortodoxe Române.

Pentru satisfacerea rigorilor comunismului, biserica a fost mascată prin construirea blocului de locuințe de la actual adresă Parcul Traian nr. 11. Printr-o hotărâre a Curții de Apel Oradea, din anul 2016, biserica a trecut în posesia Diecezei de Oradea.

Vă invităm pe fiecare dintre dumneavoastră să descoperiți acest monument istoric, oarecum ascuns, al orașului Oradea!