Mic sau Mare? la Festivalul Arcadia

de |

Festivalul pentru copii Arcadia este în plină desfășurare. Întregul oraș se bucură de evenimente variate, atractive și educative care se adresează și celor mai mici orădeni. În data de 13 iunie a avut loc spectacolul Mic sau Mare? prezentat de Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria. Este vorba despre un spectacol nonverbal pentru copii cu vârste cuprinse între 0 și 3 anișori, regizat de Viktoria Nagy.

 Actorii Alina Leonte și Andrei Fazecaș sunt protagoniștii unei lumi pline de haz care se înfiripă în absența cuvântului. Cele două personaje explorează tainele obiectelor ivite din culise, interacționând printr-o pantomimă expresivă și nostimă care i-a cucerit imediat pe bebeluși. Conform lui Piaget (psiholog elvețian care a elaborat teoria genetică a inteligenței), în perioada 0-2 ani principala achiziție este permanența obiectelor, iar vârsta de 3 ani este debutul stadiului în care copiii își dezvoltă gândirea de tip cauzal. Astfel, în spectacolul Mic sau Mare?, prichideii află că un om se poate piti în spatele unei valize fără să dispară, ba chiar construind o marionetă cu ajutorul unor pantofi și a unei mingi, că mărimea unui obiect nu este direct proporțională cu greutatea sa, că trebuie să ai o umbrelă sau o pelerină atunci când plouă și multe alte informații prin intermediul cărora copiii fac primii pași spre înțelegerea lumii.

Atmosfera primitoare le-a dat curaj celor mici să se apropie fascinați și curioși de scena prietenoasă. Muzica atent selecționată acopaniază întregul spectacol, creând o stare de relaxare și bună-dispoziție, iar scenografia realizată de Csuri Emese este veselă, vioaie și plină de culoare. La finalul spectacolului, actorii au coborât în public, însoțiți de o valiză plină cu mingiuțe care au stat la dispoziția copiilor fericiți că li se dă încă o ocazie pentru joacă.

Vizionarea unor astfel de spectacole de câtre bebeluși reprezintă nu doar o acomodare cu lumea teatrului pentru piesele pe care le vor urmări mai târziu, ci și un mijloc inedit de stimulare a inteligenței și a creativității în mod direct, deci în absența bine-cunoscutului ecran. În cadrul Festivalului pentru copii Arcadia prichindeii pot să vadă și alte astfel de spectacole : Mânuțe și piciorușe prezentat de Trupa Liliput a Teatrului Szigligeti Szinház din Oradea și Bibi și Bobo prezentat de Centrul Educațional « Prietenii tăi » din București. Program AICI.