Meteoritul din Rogerius

de |

Meteoritul din Rogerius.

Probabil mulți dintre voi ați auzit de legenda despre meteoritul din Rogerius. Se spune că,  foarte demult, chiar înaintea vânătorii lui Ladislau I, un meteorit de dimensiuni mari a căzut în Oradea, în cartierul Rogerius, unde acum se află Orășelul Copiilor. Diferența de nivel este vizibilă și astăzi, și este explicată doar prin această legendă.

Aceasta este o legendă care circulă, sau cel puțin se răspândea repede, printre copiii locului. După ce, prin anii ’60, a fost construit Spitalul de Copii, groapa din Rogerius a fost transformată în loc de joacă pentru copii.

P.S. Știați că medicul pediatru Gavril Curteanu, cel care a pus bazele Spitalului de Copii, azi Spitalul Clinic Municipal „Gavril Curteanu”, între 1965 – 1969, s-a născut la data de 4 decembrie 1936 în satul Margine, comuna Abram, județul Bihor, în același sat cu Ovidiu Drimba, istoricul literar, profesorul universitar și autorul unor cărți de valoare precum: Istoria Culturii și Civilizației (13 volume), Leonardo da Vinci, titan al Renașterii (singura lucrare despre marele pictor și inventator scrisă în limba romană), OvidiuRabelaisIstoria Teatrului UniversalIstoria Literaturii Universale și altele. 

Orășelul Copiilor Oradea

 

Voi ce alte legende urbane despre Oradea mai cunoașteți?