Malul stâng al Crișului Repede va fi reamenajat în zona centrală a Oradiei

de |

Malul stâng al Crișului Repede va fi reamenajat în zona centrală a Oradiei

Conform site-ului oradea.ro, a fost aprobat proiectul „Creșterea mobilității pietonale și ciclistice pe malul stâng al Crișului Repede în municipiul Oradea”. Malul stâng al Crișului Repede va fi reamenajat pe tronsonul cuprins între podul Sfântul Ladislau și Podul Centenarului.

Proiectul cuprinde: reabilitarea îmbrăcăminții rutiere și a trotuarelor, precum și a bordurilor aferente, conservarea, restaurarea și reconstituirea stâlpilor de iluminat, a jardinierelor și parapetului metalic, opera arhitectului László Vágó.

De asemenea este importantă reconstituirea imaginii de la începutul secolului al XX-lea prin reabilitarea estetică a zidului de sprijin, reabilitarea pietonalului și refacerea scărilor de pe traseul acestuia, precum și crearea unui parcurs pietonal la cota râului în dreptul parapetului și lucrărilor fraților Vágó și conectarea acestuia sub podul Sfântul Ladislau cu zona amenajată prin proiectul de parcare supraetajată.

Un alt obiectiv inclus în proiect este reabilitarea scării care face legătura trotuarului de la cota străzii cu pietonalul creat  și amenajarea spațiilor verzi, dotate cu mobilier urban și iluminat public. În plus, va fi amenajată și o pistă de biciclete cu două sensuri, prin lărgirea profilului stradal în două zone.

Se va începe realizarea lucrărilor de arhitectură și design din acest proiect după finalizarea lucrărilor hidrotehnice și de finisaj care se desfășoară momentan.

Proiectul are ca scop și facilitarea circulației pietonale între Podul Sfântul Ladislau și Podul Centenarului. Investiția valorează 13.676.641, 24 RON  și va fi finanțată din surse proprii bugetare. Durata de execuție a lucrărilor este de 12 luni.

Fotografii preluate de pe site-ul oradea.ro