Mai multe secrete despre monumentele istorice din Oradea

de |

Mai multe secrete despre monumentele istorice din Oradea.

Așa cum am promis în articolul anterior, am revenit cu mai multe secrete despre monumentele istorice din Oradea.

Palatul Füchsl

Dacă ne luăm la pas din Piața Unirii spre Parcul 1 Decembrie, pe colțul străzii Mihai Viteazu cu Bulevardul Independenței dăm de Palatul Füchsl ce a aparținut fraților Arnold și Mór Füchsl și este semnată de doi arhitecți aduși din Budapesta Zoltán Bálint și Lajos Jámbor. Clădirea este și printre primele construite în stilul secession în Oradea (1902-1903). Pe lângă monograma familie, acel T F stilizat între ferestrele clădirii, ceea ce îi conferă unicitate acestui palat sunt decorațiunile exterioare sub forma unor vițe de vie cu struguri, simbolizând faptul că Arnold și Mór se ocupau cu vânzarea de vinuri, la parterul clădirii având deschis un magazin de specialitate.

Palatul Ullman

Ajunși în parcul 1 Decembrie e aproape imposibil să nu observăm printre crengile copacilor cum în partea dreaptă se înalță Palatul Ullman. Aflat într-o stare de degradare accentuată acum, palatul era un simbol al orașului la vremea sa. Clădirea adăpostea una dintre cele mai influente familii din oraș, familie care a contribuit la construirea Halei Comerciale (actualul sediu al Facultății de Medicină). Ce-i atât de special la acest palat vă întrebați? Pe lângă mărimea impozantă, fiind construit sub forma clădirilor proiect cu spații comerciale, apartamente de închiriat și locuința proprietarilor la ultimul etaj, clădirea are elemente care prezintă religia familiei Ullmann. De-o parte și de alta a fațadei, clădirea are doua bovindouri duble, iar intre ferestrele acestora se găsesc sculptați în marmură două perechi de lei, fiecare pereche fiind despărțită de o menoră. Ambele elemente reprezintă simboluri esențiale ale religiei iudaice, leul ca simbol protector, iar menora ca element ritualic.

Așadar, când aveți timp liber și luați minunatul oraș de pe Crișul Repede la pas, nu uitați să ridicați privirea și la etajele superioare fiindcă veți descoperi un alt oraș.

Un articol scris de drd. Sebastian Ciceu.

Fotografie sus realizată de Bogdan Constantin.