Locomotive cu abur în Gara Oradea, „mocănițele” Bihorului

de |

Locomotive cu abur în Gara Oradea, „mocănițele” Bihorului

Din luna august 2010, Gara Oradea adăpostește o parte din istoria feroviară românească, iar cunoscătorii ar spune că ar fi vorba chiar despre apogeul său, fiind vorba despre două dintre cele mai reprezentative și puternice locomotive cu abur fabricate pe teritoriul României.

Cele două locomotive împodobesc principala gară orădeană de aproape zece ani și oricine le poate admira. Impresionante prin dimensiunea lor și prin ingineria care le pune în mișcare, îți prezentăm astăzi câteva curiozități despre cele două „bunicuțe” recent recondiționate și vopsite:

 1. Locomotiva 142.044
 • Este prima expusă în Gara Oradea, fiind fabricată în 1938, la Reșița. „Iuțeala” maximă a locomotivei este de 110 km/h, performanțe susținute de rezervoarele mari pentru combustibil: 5,5 tone de păcură și 32 metri cubi de apă.
 • Dimensiunile sale sunt impresionante: are o lungime totală de 23,5 m, 4,6 m înălțime, 3,1 m lățime și o greutate de 193,7 tone!
 • „Numărul de înmatriculare” este de fapt un cod care oferă detalii tehnice: 1 reprezintă numărul roților alergătoare, 4 este numărul roților cuplate, iar 2 reprezintă numărul roților purtătoare. 44 arată că locomotiva noastră este al patruzeci și patrulea exemplar produl din acest model.
 • Locomotiva s-a aflat în circulație până în anul 1970, dar în anii 90 a mai circulat ca tren turistic prin zona Șuncuiuș – Vadu Crișului. Din 1970 până în 1996, a fost expusă în Gara Arad.
 1. Locomotiva 230.142
 • Este „sora mai mică” a locomotivei anterioare, dar nu este cu nimic mai prejos față de aceasta. A fost fabricată la celebrele uzine Malaxa, din București, în anul 1932, fiind și prima dintre locomotivele cu abur construite aici. Poate atinge viteza maximă de 100 km/h.
 • Are o lungime de 18,6 m, 4,50 m înălțime, 2,80 m lățime și, când e gata de plecare, greutatea sa atinge 136,7 tone!
 • Ultima zi de serviciu a fost 27 aprilie 1989, iar după o reparație generală, din octombrie același an, a plecat spre depoul Arad, unde a remorcat trenuri turistice între 1992-1997. Este expusă în Gara Oradea din 2014.
 • A fost singura locomotivă cu abur din România care, în 1993, a participat la Parada locomotivelor cu aburi active din Europa, desfășurată la Budapesta.
 • Este o piesă de patrimoniu național cu care Oradea se poate mândri că o adăpostește în principala sa gară.

Ți-ar face plăcere ca, într-o bună zi, aceste locomotive să ne poarte iarăși pe un traseu turistic prin Bihor?