Ce poate fi mai plăcut decât să călătorești, să descoperi locuri noi, oameni noi și povești de neuitat? Noi credem că bucuria unei călătorii reușite este ceva neprețuit. Și pentru că ne iubim orașul, care devine tot mai frumos, mai viu și mai colorat de la un an la altul, tare ne-am bucura să vezi și tu atracțiile pe care noi le avem acasă.
Pont: În ciuda contextului dificil pe care îl treversăm, trebuie să știi că Oradea a fost inclus în topul celor mai sigure destinații europene ale anului de către Asociaţia European Best Destinations.
Dacă te întrebi cum poți ajunge să vizitezi un veritabil muzeu Art Nouveau în aer liber, trebuie să știi că Oradea are o istorie bogată în ceea ce privește transportul de persoane și că, dincolo de mașina personală, poți evita aglomerația sau incidentele neprevăzute de pe traseu utilizând trenul sau avionul.
Gara Oradea
Decizia ca Oradea să fie tranzitată de calea ferată Pesta-Cluj a fost, în mod cert una de bun augur pentru orădeni. Punerea pietrei de temelie pentru Gara Centrală din Oradea a avut loc la 27 mai 1857, la eveniment fiind prezenți împăratul Austriei, Franz Josef și soția sa, Elisabeta (Sissi).
Actuala clădire a gării datează din 1902, fiind rezultatul lucrărilor de extindere a corpului deja existent, iar de proiectare și de lucrările propriu-zise s-au ocupat arhitectul Kálmán Rimanóczy Sr. și inginerul Vilmos Rendes. Din păcate, renovările repetate au dus la pierderea unor elemente decorative neoromantice inițiale.
În prezent, Oradea este conectată prin calea ferată de toate marile orașe.
Dincolo de facilități, în gară pot fi admirate și două locomotive de epocă.
Aeroportul Internațional Oradea
Istoria aviației orădene începe cu primele încercări de a decola cu un biplan, dar adevăratele oportunități s-au ivit abia după finalul Primului Război Mondial, perioadă în care aviația a cunoscut o fulminantă dezvoltare.
Primul aeroport prevăzut cu pistă de decolare-aterizare a fost amplasat la nord față de actualul amplasament, tot pe partea stângă a șoselei Oradea-Arad. În perioada interbelică, aeroportul din Oradea a deservit deopotrivă transporturile militare și civile, fiind deschis traficului intern de pasageri abia în 1938.
Finalul celui de al Doilea Război Mondial îi aduce statutul meritat, prin reluarea curselor pe linia aeriană Timișoara – Arad – Oradea – Satu-Mare, de către societatea Tars (Transporturi Aeriene Româno-Sovietice) la 21 octombrie 1946. Pista a fost betonată abia la 30 septembrie 1967.
În prezent, Aeroportul Internațional Oradea este în curs de extindere, dar există curse aeriene regulate spre și dinspre București sau chartere spre câteva destinații de vacanță.