La cinema, în Oradea de altădată.
Cinematografia, adesea numită „a șaptea artă” a atras atenția publicului orădean încă de la primele proiecții. din orașul de pe Crișul Repede. Mai exact: de pe la 1905, așa cum afirmă presa locală din acele vremuri. Primele spectacole aveau loc într-un cort special amenajat în Piața Mare, loc în care se află astăzi Parcul 1 Decembrie. Haideți să vedem câteva din cinematografele din Oradea de altădată.
Primul cinematograf din Oradea, “Urania”, s-a deschis în 1907, având inițial sediul la subsolul Hotelului Pannonia, actualul Restaurant Transilvania, ulterior fiind mutat în Pasajul Vulturul Negru. Mai apoi, în 1908, se deschide cinematograful “Edison”. Locația aleasă a fost în clădirea Bazarului. Cinematograful avea să-și schimbe denumirea în “Tineretului”, în anul 1960.
Alte cinematografe cunoscute orădenilor și astăzi au fost: “Transilvania”, în Piața Ferdinand, “Patria”, în parcul Magnoliei, din cartierul Rogerius, sau “Crișana”, de pe strada Republicii, în apropierea gării. Însă, cel mai glorios și cunoscut dintre toate acestea, este de departe cinematograful “Libertatea”. Acesta își avea sediul în Palatul Vulturul Negru.
Sala Mare a acestui cinematograf a atins deservirea a 1500 de spectatori într-o singură zi. În anul 1907, mai precis la data de 4 August, pe când avea denumirea “Urania”, despre care am amintit mai sus. Totodată, după căderea regimului comunist în 1989, numai trei cinematografe au reușit să supraviețuiască, urmând ca ultimul să pună lacăt pe ușă prin anul 2004. Acestea au fost “Crișana”, închis în 1992, “Libertatea”, în 2000 și “Patria”, în 2004.
Chiar și acum, în Oradea există un singur cinematograf funcțional, cel din cadrul Lotus Center. Totuși, avansează lucrările privind reabilitarea cinematografelor “Libertatea” și “Transilvania”. Nu se știe, însă, dacă acestea vor fi cinematografe funcționale, vor fi transformate în săli de spectacole, sau vor avea alte destinații.
Voi ce amintiri aveți din cinematografele de odinioară?