De-a lungul veacurilor, Piața Unirii a fost împodobită cu mai multe monumente, fiecare fiind reprezentativ pentru episoadele care au marcat trecutul Oradiei. Trebuie să menționăm că fiecare monument are semnificația sa pentru o anumită epocă sau chiar pentru eternitate, pentru zestrea culturală pe care o lăsăm generațiilor ce urmează. Astfel, important este să cinstim fiecare personalitate din trecut care a contribuit la prezentul ce-l trăim și să construim un viitor mai luminos, demn de orașul clădit de străbunii noștri.
- Statuia din piatră a Regelui Ladislau I a fost amplasată aici din 1738, la începuturile Orașului Nou, a trecut prin marele incendiu din 1826 și a rămas aici până în 1892. Autorul lucrării este necunoscut. Astăzi, monumentul poate fi admirat în lateralul Bazilicii Romano-Catolice.
- Statuia din bronz a Regelui Ladislau este opera sculptorului Tóth István și a tronat în Piața Unirii (pe atunci Piața Sfântul Ladislau) din anul 1893 până în 1923. Astăzi, statuia întemeietorului orașului străjuiește curtea Palatului Baroc și a Bazilicii Romano-Catolice unde se află și moaștele regelui sfânt.
- Statuia ecvestră a Regelui Ferdinand I, realizată de sculptorul orădean Mihai Kara, este amplasată în Piața Unirii în 1924, în proaspătul scuar realizat de arhitectul bucureștean Duiliu Marcu care, la cererea autorităților locale, proiectează zona în stilul grădinilor englezești. După Dictatul de la Viena, din 1940, statuia este mutată la Beiuș, care a servit ca reședință a Bihorului în acea perioadă. Statuia a dispărut, presupunându-se că a fost topită de către reprezentanții Partidului Muncitoresc (Comunist).
- Monumentul „Drapelul Național” este amplasat în piața centrală între anii 1940-1944. Piața revine la vechiul nume, Piața Sfântul Ladislau.
- Monumentul Ostașilor Sovietici este amplasat în ansamblul „Duiliu Marcu” între 1945 și 1990, perioadă în care conducerea comunistă redenumește zona în Piața Mareșal Malinovski, iar mai apoi Piața Victoriei.
- Statuia din bronz a voievodului Mihai Viteazul este urcată pe soclul din Piața Unirii în anul 1994, după ce Asociația Culturală „Mihai Viteazul” din Oradea strânge fondurile necesare. A fost realizată de sculptorii Alexandru Gheorghiță și Georgeta Caragiu și turnată din 8,5 tone de bronz. Deși valoarea sa artistică a fost contestată, orădenii au îndrăgit-o, lucru vizibil în preocuparea lor față de monument în momentul demn de o rocadă de șah, când domnitorul a fost înlocuit cu o nouă variantă a statuii Regelui Ferdinand. Statuia domnitorului urmează să fie reamplasată în fața catedralei din Centrul Civic, după finalizarea lucrărilor.
- Statuia din bronz a Regelui Ferdinand I Întregitorul este amplasată pe soclul din Piața Unirii în luna mai 2019, și a fost dezvelită pe 24 mai 2019 pentru a celebra centenarul vizitei cuplului regal la Oradea, urbea de pe Crișul Repede fiind primul oraș ardelean pe care l-au vizitat după Marea Unire. Autorul operei de artă este sculptorul Florin Codre, care a realizat și statuia ecvestră a Regelui Carol I din București.