Graffiti în Oradea

de |

Graffiti în Oradea

Graffiti-ul: cu toții îl știm. Dăm peste graffiti în Oradea, în drumul nostru obișnuit către școală, muncă, etc. Cu siguranță, impactul vizual produs este unul de așa natură încât să ne atragă privirile, să ne acapareze atenția, chiar și pentru momentele în care trecem pe lângă manifestările acestei forme de artă stradală. La începuturile apariției largi, pe la jumătatea secolului XX, graffiti-ul era considerat o formă de contracarare a rigorilor vremii.

Astăzi, cel puțin în Oradea, graffiti-ul are purul scop de a exprima ideile unor oameni a căror trăsătură dominantă este nonconformismul.

Cu toate ideile de genul open-minded din ziua de azi, graffiti-ul încă este perceput ca o inutilitate, o simplă formă de vandalism și rebeliune. Poate unii dintre voi, cei care citiți acum acest articol, vă mai amintiți de momentul de prin 2012, în care podul de la Primărie, actualul Pod Sf. Ladislau, a fost acoperit de graffiti pe o lungime destul de mare, cei bănuiți fiind băieții de la grafformers (mai multe detalii aici). Respectiva lucrare a adus cu sine o multitudine de critici, care au arătat faptul că orădenii nu erau încă obișnuiți cu ideea graffiti-ului.

Însă, cu timpul, Oradea a devenit mult mai receptivă la adresa acestui tip de artă contemporană, iar în ziua de azi, numeroase clădiri și spații, mai mult sau mai puțin degradate, au o amprentă colorată care atrage, cu siguranță, atenția celui care privește. Drept exemplu stau curțile mai multor licee din oraș: Colegiul Național “Mihai Eminescu”, Liceul de Arte, Liceul Teoretic “Aurel Lazăr”, etc, dar și alte spații abandonate, spre exemplu: fosta fabrică de blănuri “Rovex”.


Fotografii realizate de Mihai Dan.