Galben de macarale

de |

Galben de macarale

 

Dacă toamna se numără boboci, așa cum este vorba românească, în Oradea, toamna se numără macaralele.

 

Trebuie să recunosc că de fiecare dată când ajung în Piața Unirii descopăr ceva diferit. Spre surprinderea mea, zilele acestea, odată ajuns în inima orașului am descoperit că nu se doarme, că nimeni nu face nici un bilanț încă, ci din contră, acum încep lucrările de amploare care vizează îmbunătățirea centrului. O primă macara care „a răsărit” pe malul stâng al Crișului Repede este cea care are menirea de a ridica parcarea de pe strada Independenței. Imaginea cu clădirile istorice între care acești giganți galbeni își fac treaba cu o precizie chirurgicală mă duce cu gândul la mai marile orașe europene, orașe în care astfel de peisaj este des întâlnit. Acum, probabil vă întrebați ce este așa deosebit? Este deosebit pentru că prezența lor demonstrează că orașul continuă să se dezvolte, continuă să meargă pe un drum al evoluției și a îmbunătățirilor indiferent de luna din calendar. Cum este situată în apropierea Palatului Vulturul Negru, emoțiile există în inima fiecărui trecător, care se gândește la siguranța acestui gigant, care la simpla căzătură poate cauza distrugeri inimaginabile.

 

La câțiva metrii se poate observa cea de-a doua macara. Ea se află amplasată în vecinătatea Palatului Episcopal Greco-catolic, cel care a ars în luna august. Apariția ei trezește sentimentul de bucurie deoarece este dovada ca Oradea nu se lasă, iar clădirea renaște din cenușa care distrus acoperișul clădirii emblematice a Oradiei.

Utilitatea lor este evidentă, ce este însă inedit este imaginea care o dă centrului orașului. Această imagine trezește amintiri, fie din trecutul orașului, fie din excursiile făcute dincolo de granița țării.

 

Articol realizat de: Sebastian Ferchi