de |

Festivalul ”Oul de Paști” aduce laolaltă, de mai bine de două decenii, bunici, părinți și copii, îmbrăcați în straie populare, pentru a meșteșugi, cu simț artistic înnăscut, cele mai frumoase ouă încondeiate. Oul de Paște este simbol al creației, al vieții, al echilibrului și al reînvierii. Prin tehnică, materiale, instrumente și simbolistica motivelor, Oul de Paște a atins culmile artei, devenind parte a culturii noastre materiale și spirituale. Valoarea creației meșterilor populari bihoreni poate fi apreciată în această zi de mare sărbătoare. Pictate cu ajutorul unui instrument special, numit bizarcă, cu ceară și vopsea roșie, ouăle încondeiate de la Drăgoteni sunt cunoscute în lumea-ntreagă. De altfel, cei care vizitează Drăgoteniul cu ocazia acestui eveniment, fie că sunt români sau străini, își iau acasă ouă încondeiate, dar și icoane pictate pe sticlă, pentru a le dărui ca suvenir familiei, prietenilor, sau pur și simplu pentru a păstra în amintire un crâmpei din spiritul locului.

Bihorenii se pot mândri cu obiceiuri și tradiții păstrate de oamenii satelor, din dragoste și din respect pentru frumos, dar și dintr-un sentiment al aprecierii față de valorile tradiționale. Tradițiile bihorenilor sunt prilej de sărbătoare, de bucurie și de întoarcere acasă, de reunire a întregii familii. În satul Drăgoteni, din comuna Remetea, are loc anual, în Vinerea Mare, un acest festival dedicat tradiției încondeierii ouălor.

De la an la an, evenimentul a căpătat notorietate, devenind cunoscut pe plan județean. Organizatorii festivalului, respectiv Primăria și Consiliul Local Remetea, împreună cu Școala Gimnazială Nr. 1 din Remetea sprijină și încurajează păstrarea tradițiilor și a patrimoniului cultural local. Pentru ca evenimentul să atragă turiști care vizitează Bihorul și județele vecine în perioada Paștelui, trebuie promovat. În acest sens, organizatorii și-au propus să dezvolte parteneriate pentru a susține promovarea evenimentui, implicit a activităților desfășurate în cadrul acestuia. Agenția de Management al Destinației Bihor are printre obiective promovarea, alături de parteneri, a patrimoniului turistic cultural și natural, motiv pentru care susținem și în acest an, evenimentul ,,Oul de Paști” de la Drăgoteni.

În cadrul festivalului sunt organizate mai multe concursuri, care au ca scop: dezvoltarea capacității de a cunoaște și de a înțelege obiceiurile, tradițiile culturale și meșteșugărești locale, promovarea artei și a tradiției populare locale, conștientizarea protejării și conservării acestora. Pe lângă concursul de încondeiat ouă, programul evenimentului mai include și alte secțiuni: compoziții plastice cu tematică religioasă (desene și icoane pe sticlă), concurs de bătut toaca, recital de poezie religioasă, interpretare pricesne, prezentarea celui mai frumos costum popular.

Vă invităm, cu drag, la FESTIVALUL ,,OUL DE PAȘTI” de la Drăgoteni!

Organizatori și colaboratori: Primăria și Consiliul Local Remetea, Școala Gimnazială Nr. 1 Remetea în colaborare cu: Consiliul Județean Bihor; Muzeul Țării Crișurilor – Oradea; Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale – Bihor; Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă – Bihor; Fundația „Euroregiunea Bihor – Hajdú-Bihar” Oradea; Biblioteca ,,Gheorghe Șincai, Oradea; Muzeul Municipal Beiuș; Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor și Agenția de Management al Destinației Bihor.

PROGRAMUL FESTIVALULUI ,,OUL DE PAȘTI”
DRĂGOTENI, BIHOR, 14 APRILIE, 2017

09.00 – 10.00 – Sosirea participanților la Școala Primară Nr. 2, Drăgoteni
10.00 – 13.30 – Concurs de încondeiat ouă – organizat în interiorul sălii de clasă
– Concursul de poezii, pricesne – scena din curtea școlii
– Concurs de compoziții plastice și de educație tehnologică
– Concurs de bătut toaca
– Prezentare de costume populare
13.30 – Premierea câștigătorilor.