Domnul Jurdan la FITO 2016

de |

Festivalul Internațional de Teatru Oradea, unul dintre cele mai importante evenimente culturale din orașul nostru, a avut deschiderea oficială în data de 25 septembrie, cu o nouă premieră a Teatrului Regina Maria Oradea: Domnul Jurdan, rescriere dramatică după comedia Burghezul gentilom de Jean Baptiste Poquelin Molière, direcția de scenă Victor Ioan Frunză.

Înainte de ridicarea cortinei, directorul artistic al Teatrului Regina Maria Oradea, Balint Victoria, a făcut oficiile de gazdă, aducând în atenția publicului bogăția artistică a acestei ediții, juriul concursului format din Mircea Morariu (președintele juriului), Ion Parhon și Alexa Visarion, selecționerul festivalului – criticul de teatru Doru Mareș, sponsorii care au susținut acest eveniment cultural, partenerii media și deosebita importanță a publicului fără de care această formă de artă nu ar fi posibilă. Ulterior, au luat cuvântul domnul Mircea Morariu, domnul Florin Birta – viceprimar, domnul Ioan Mang – vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor și doamna Codruța Trif – reprezentant Raiffeisen Bank.  De asemenea, am fost înștiințați că juriul Concursului de Creaţie Dramatică, format din Elisabeta Pop, Ioan Moldovan şi Victoria Balint, va anunța câștigătorul la festivitatea de premiere de la sfârșitul festivalului. Acestea fiind spuse, FITO și-a ridicat cortina în aplauzele numeroșilor iubitori de cultură.

Domnul Jurdan la FITO 2016Regizorul Victor Ioan Frunză propune o adaptare neașteptată a cunoscutei piese „Burghezul Gentilom” de Molière, propulsând întreaga poveste într-o actualitate greu de ignorat. Scenografa Adriana Grand creează un spațiu amplu de joc, decorul fiind sugestiv pentru extravaganța bătrânului domn Jurdan care încearcă din răsputeri să fie altceva decât ceea ce este în realitate. Orchestra a oferit savoare spectacolului prin acompaniamentul muzical și momentele coregrafice s-au încadrat în atmosfera vivace a spectacolului. Actorii au reușit să contureze clar caracterele personajelor pe care le-au întruchipat, fiind, de asemenea, susținuți de costumele excentrice și comice, iar publicul a fost receptiv, primind cu aplauze și râsete umorul contemporan al spectacolului.

Orădenii așteaptă cu nerăbdare și celelalte reprezentații teatrale prezente în festival. Suntem pregătiți pentru o toamnă cu adevărat artistică!

Articol scris de Andreea Lupu