Dezvoltarea și modernizarea campusului universitar din Oradea

de |

Dezvoltarea și modernizarea campusului universitar din Oradea

Primarul municipiului Oradea a prezentat, alături de Marcela Prada, prorector al Universității Oradea și de arhitectul Petre Năstase, master-planul campusului Universității Oradea. Acesta a intrat sub dezbatere publică și urmează să definitiveze proiectul care prevede dezvoltarea și modernizarea campusului universitar din Oradea.

Master-planul prezintă un campus universitar extins, situat între pârâul Peța, cartierul Universității, cimitirul Rulikowski şi noua sală de sport. Noul campus ar putea astfel  să concentreze toate facilitățile de învățământ universitar din Oradea.

„Pentru municipiul Oradea a devenit strategică dezvoltarea Universității Oradea și colaborarea cu această instituție, în condițiile în care calitatea forței de muncă a devenit cel mai important indicator pentru companiile care vin în Oradea. Alături de conectarea orașului cu Europa, de atragerea companiilor, de reabilitarea patrimoniului orașului, de dezvoltarea centrelor de locuințe, dorim ca Universitatea Oradea să fie un alt pilon important al orașului, un magnet, un factor de atracție pentru Oradea. După realizarea master.planului, suprafața campusului va crește cu cca 30%”, a declarat primarul Ilie Bolojan

„Vom aloca o sumă de cca 2 milioane de euro în fiecare an pentru dezvoltarea și modernizarea Universității Oradea, astfel încât în următorii 10 -15 ani master/planul să devină o realitate”, a completat primarul.

Proiect

Arhitectul Petre Năstase a prezentat în detaliu proiectul. Acesta a menționat că s-a pus accent pe amenajarea peisagistică, pe o foarte bună conectare între spații, pe extinderea spațiilor pietonale, a spațiilor sportive, a căminelor studențești. Universitatea Oradea va fi conectată cu zona din jur prin piste de biciclete, dar și piste de alergare.

Proiectul prevede  noi construcții: un imobil destinat activităților studențești,  cămine studențești, bazin olimpic care va folosi apa geotermală. Se va realiza o extindere a bazei sportive (teren de fotbal, teren de volei, sală de atletism, vestiare etc). Vor fi create spații educaționale pentru facultăți, amenajate zone administrative pentru cadrele didactice, amenajate a 3 sere care vor deservi activitatea didactică a facultăților de profil.

Master-planul poate fi vizualizat pe site-ul oradea.ro