Nagyvárad, Großwardein, Magnovaradinum, oricum a-i numi-o, Oradea râmâne una și aceeași reședință de județ a Bihorului, localizată în vestul României, în zona numită inspirat Crișana, datorită celor trei Crișuri ce străbat regiunea. În imediata apropiere a frontierei cu Ungaria și la numai 490 de kilometri de Viena, Oradea a primit cu căldură influența culturală a Occidentului, metamorfozându-se dintr-o cetate medievală târzie, în înfloritorul centru social, cultural și artistic al zilelor noastre. De ce merită să vizitezi orașul nostru și care sunt principalele puncte de interes din zonă? Iată doar două întrebări ale căror răspunsuri le veți găsi mai jos.
Puțină istorie
Legende multe și variate leagă povestea vechii cetăți a Oradiei de Regele Ladislau cel Sfânt. Se crede că înființarea acesteia ar avea origini divine, vorbindu-se în popor că Ladislau I se afla la vânătoare pe aceste meleaguri când, obosit fiind, a adormit, iar în vis i s-a arătat un înger care îi poruncea să construiască o mănăstire în locul acela. Mănăstirea astfel construită a devenit centrul viitoarei cetăți, numită Varad. Ulterior, în interiorul acesteia a fost ridicată o catedrală gotică de dimensiuni impresionante, care poate fi vizitată și astăzi.
În cazul în care dorești să simți istoria, și nu să o înveți, ca la școală, sau să o vezi, ca într-un muzeu oarecare, Cetatea Oradea este locația perfectă unde istoria prinde viață și glas, împărtășind din experiențele la care a fost martoră în vremurile de demult. Deși ea nu mai este atacată la propriu, la figurat însă, este asaltată de o mulțime de turiști și localnici curioși și dornici de a gusta din pocalul istoriei. Șanțul Cetății, odinioară plin de apă termală care nu îngheța niciodată, ținând atacatorii la o parte, este acum unul dintre cele mai frumoase spații de promenadă din orașul nostru.
Oradea medievală și știința
Printre primele observatoare astronomice ale Europei Medievale a fost cel amplasat chiar în orașul nostru, timp de câțiva ani întreaga lume civilizată orientându-se după Tabula Varadiensis, un volum ce cuprindea măsurători asupra eclipselor de Soare și de Lună, cu meridianul 0 la Oradea.
Depănând firul istoriei
Trecută prin foc și sabie de-a lungul istoriei naționale și universale, aparținând concomitent și de Țările Române și de Imperiul Habsburgic, Oradea și-a format rezistența militară și culturală și s-a creat și recreat ca și centru de cultură vest-european. Anul revoluționar 1848 se face simțit și aici, iar la Războiul de Independență din 1877 participă și tineretul bihorean în lupta împotriva turcilor. La 12 octombrie 1918, în casa doctorului Aurel Lazăr, a fost redactată declarația care a proclamat dreptul la autodeterminare a românilor transilvăneni. În perioada dintre cele două războaie mondiale, Oradea s-a menținut ca un puternic centru industrial și comercial. În contextul celui de-al Doilea Război Mondial, Oradea și împrejurimile au trecut sub jurisdicție maghiară, populația fiind nevoită să se refugieze în satele sau orașele din România. Comunismul a avut repercursiuni sănătoase asupra economiei orașului, aceasta atingând apogeul dezvoltării sale.
Complexul Episcopiei Romano-Catolice
Posibil cel mai amplu proiect baroc austriac târziu din sud-estul Europei, și cu siguranță cel mai grandios proiect de acest gen din România, susținut și prețuit chiar de împărăteasa Maria Tereza a Austriei, Complexul Episcopiei Romano-Catolice este opera arhitectului vienez Franz Anton Hillebrandt. Palatul, care are nici mai mult, nici mai puțin de 365 de ferestre, a fost construit cu dorința de a fi o copie a Palatului Belvedere din Viena. Bazilica „Ridicarea la cer a Fecioarei Maria” a primit în 1991 de la Papa Ioan Paul al II-lea rangul de basilica minor. Șirul Canonicilor, amplasat în apropiere, este compus din 57 de arcade care constituie un coridor lung de 250 de metri, unind în total zece clădiri.
Fotograf: Tudor Vâșcan
Palatul și Turnul Primăriei
O altă atracție deosebit de pregnantă a municipiului Oradea o constituie Primăria și Turnul acesteia, cu o încărcătură istorică deosebit de importantă.
Clădirea este opera arhitectului maghiar Rimanoczy Kalaman Jr., fiind dată spre folosință încă din 1904 când a avut loc solemna ședință de inaugurare. Turnul Primăriei, cu o înălțime de 50 de metri, este și ceasul care anunță orele fixe. Mecanismul orologiului, denumit sugestiv „ceasul mamă”, cântă la ore fixe Marșul lui Iancu, iar cadranul acestuia păstrează și astăzi urme de gloanțe din timpul războaielor. De asemenea, acesta constituia și turnul de veghe al pompierului de serviciu al orașului care anunța incendiile prin bătăi de clopot în funcție de zona în care izbucneau. Turnul Primăriei poate fi vizitat zilnic, iar după parcurgerea a 250 de scări, puteți să vă delectați cu panorama absolut splendidă asupra centrului arhitectonic orădean.
Teatrul de Stat „Regina Maria”
Teatrul de Stat „Regina Maria” domină prin măiestria și impozanța construcției, Piața Ferdinand și, dincolo de valoarea arhitecturală a acestuia, trupa de teatru „Iosif Vulcan” oferă transpuneri în scenă ale unor opere de renume mondial într-un mod cu totul adimirabil. Deci, o piesă de teatru merită vizionată într-o locație de lux și bun gust.
Biserica cu Lună
Numele inedit al bisericii se datorează mecanismului instalat în anul 1793 în turnul acesteia. Mecanismul care rotește luna este conceput să facă o rotație completă în jurul axei sale în 28 de zile, indicând în acest mod fazele Lunii, în funcție de ciclul cotidian marcat de mecanismul de ceas. Biserica se poate vizita atât pe parcursul slujbelor religioase, cât și înafara acestora.
Fotograf: Alexandru G. Ion
Palatul Vulturul Negru
Acest ansamblu de clădiri este una dintre realizările monumentale din Oradea, în special, și Transilvania, în general, pentru stilul Secession. Remarcabil prin eleganța sa deosebită, complexul arhitectonic este personalizat cu două vitralii care reprezintă un vultur aflat în planaj. Inițial conceput ca un simbol al vieții culturale orădene, adăpostind un hotel, două cinematografe, săli de bal, cazinouri, cafenele, astăzi reprezintă unul dintre marile centre de bar&lounge, adăpostind pub-uri, cafenele și localuri, precum Lord’s, Lion, Downtown și Edison Pub.
Toamna Orădeană
În cazul în care ești în trecere prin Oradea în octombrie, nu cumva să ratezi Toamna Orădeană, evenimentul de cea mai mare amploare ce poate fi găzduit în orașul nostru. Cultura, mozaicul etnic și voia bună sunt ingredientele principale ale acestui festival care crește și evoluează încă din 1991. Muzica, teatrul, artele plastice și efervescența din jurul lor conferă orașului o notă unică de viață în această perioadă.
O promenadă pe Republicii
De asemenea, și centrul orașului, strada Republicii, are farmecul său, mai ales în prag de seară. Călcând pe pavajul cu iz antic și admirând clădirile în stil secession, intri parcă într-o lume de basm,din a cărui mreje poți cu greu să scapi.
O fugă până-n Felix
Cine nu a auzit de Băile Felix? Situate la 5 kilometri de Oradea, renumite mai ales datorită apelor termale vindecătoare, merită să dai o tură până în Felix, să vezi Lacul cu Nuferi, Ștrandul Apollo, să călărești la Manej Ill Cavallino sau pur și simplu să vizitezi bazarul și să te bucuri de mâncarea din diversele gherete amenanjate pe tot cuprinsul stațiunii.
Iată că, dacă erai în căutare de motive pentru a vizita Oradea, acum ai din plin. Deci nu ezita căci Oradea este, metaforic vorbind, o „frumoasă din pădurea adormită”, care așteaptă nerăbdătoare sărutul prințului care să o trezească la viață pentru a-i putea oferi pseudo-prințului (turistul de altfel), experiențe de neuitat.
…