De ce să vizitezi Muzeul de Farmacie Rodia?

de |

Orădeni, mai țineți minte cum era să aveți nevoie de un medicament și să trebuiască să străbateți o bună bucată din oraș, ca să ajungeți la cea mai apropiată farmacie? Pentru cei mai tineri poate părea un scenariu straniu, dar copiii anilor 80-90 știu ce presupunea asta și, cu siguranță, mai țin minte cum mamele lor procurau cele notate pe rețetă de la Farmacia Rodia, aflată la intrarea pe Pietonală, vizavi de actualul sediu al Evidenței Populației. Farmacia s-a închis în urmă cu mulți ani, dar istoria sa bogată a permis deschiderea unui muzeu al farmaciei în incintă.

Prin ce e unic acest muzeu și de ce ar trebui să îl vizitezi?

  • Probabil că pe atunci mulți nu știam că arhitectura atipică pentru o farmacie se datorează vechimii acestui edificiu, care a funcționat timp de 250 de ani. Farmacia a fost deschisă de către călugării romano-catolici din ordinul Mizericordienilor.
  • Mobilierul original a fost recondiționat, asemenea vaselor care adăposteau substanțe de tot felul. Descifrarea acestora poate aduce la iveală surprize de tot felul.
  • În sălile Muzeului de Farmacie Rodia se pot observa mese de laborator pe care se află toate instrumentele necesare preparării medicamentelor, de la pahare și eprubete, la ustensile sau aparate manuale de format comprimate și supozitoare.
  • Restaurările aduse locației au scos la iveală detalii nebănuite. Sub straturile groase de zugrăveală adăugată de-a lungul timpului pe bolta oficiului, stăteau ascunse busturi pictate.
  • În podul clădirii, se afla ierbarul. Din pricina temperaturilor ridicate și a aerului uscat, călugării se foloseau de acest spațiu pentru a usca diverse tipuri de plante medicinale, pe care le foloseau în tratamentele lor. Pentru exemplificare, în astfel de loc a fost replicat în ultima încăpere a muzeului, unde se regăsesc plante medicinale din flora bihoreană și nu numai.
  • Ușa secretă și misterul ei. Pare o simplă ușă a unui dulap din perete. Era locul în care farmacistul ținea încuiate substanțele letale. Deși se intenționa includerea „obiectivului” în turul ghidat, mirosul greu al otrăvurilor nu a permis acest lucru.

Minutele petrecute aici te vor purta în timp și îți vor arăta cum se tratau oamenii de odinioară, ustensilele folosite în laboratoarele farmaciilor de demult, de dinaintea epocii industriale, sau ambalaje vechi. Vei fi fascinat, chiar dacă nu ai studii în domeniu!