De ce e Oradea așa specială?

de |

De ce e Oradea așa specială?

Câți locuitori, atâtea răspunsuri. Este specială pentru fiecare în felul său. Cu toții vedem lucrurile într-o perspectivă proprie. Unii oameni locuiesc aici de când se știu. Alții, ca mine, au venit de câțiva ani sau au văzut orașul doar pe instagram și în articole. Toți am văzut pasajul Vulturul Negru sau Primăria, dar orașul acesta este mult mai mult decât centrul.

 

Dacă te plictisești de statul la televizor, ai putea să ieși să te plimbi în unul din numeroasele parcuri, vizita locații faimoase și încărcate istoric ori doar să te plimbi dintr-un capăt în altul al orașului, fiindcă nu ai chef să-ți cumperi un bilet de tramvai.

Oradea este așa specială pentru că este foarte diferită cultural, de la arhitectură până la oamenii pe care îi întâlnești la facultate, pe pietonală sau omul care-ți face șaorma cu de toate.

Pentru că de fiecare dată apusul este minunat, oriunde te-ai afla, ar trebui să te oprești și să te uiți la el ca și cum te-ai uita la o persoană dragă. Pentru oamenii care-ți zâmbesc fără niciun motiv, pentru copilașii ce abia învață să se plimbe cu bicicleta prin parc.

Pentru oamenii cu șosete colorate, pentru șoferul de autobuz care te vede că fugi după 14 și tot te așteaptă, în loc să pornească. Pentru atmosfera primitoare ce ți-o oferă, pentru cafeaua aia bună ce te trezește dimineața și îți oferă acel chef de viață.

Pentru toate visele și speranțele că vom reuși, aici în Oradea să construim un viitor mai bun.

 Oh, Oradea, oraș minunat!

 În lacrimile ploii scăldat,

În fața soarelui cald de vară,

Cu zâmbete, ei presară,

Plin cu suflete minunate,

În ochii oamenilor redate.

Foto: Claudiu Oros.