De ce bihorenii se salută cu „Ceau”?

de |

De ce bihorenii se salută cu „Ceau”?

Mereu m-am întrebat de ce bihorenii se salută cu „Ceau”.  Și de ar fi numai asta, ”Ceau” e la venire, ”Ceau-Ceau” e la plecare. Poate, cândva în minte ți s-a proiectat și ție această întrebare. Ai aflat răspunsul?

Haide să încercăm să îl aflăm împreună.

În DEX, găsim următoarea definiție: ciáo s. (lb.vorbită, în special) Bună (ziua), salut! ◊ „A zis ciao și m-a întrebat ce mai fac.” (din it. ciao, la origine provenind din lat. sclavus).

“Ceau!” Cu varianta “Ceau-ceau”, (întotdeauna scris incorect), e probabil cel mai folosit salut din Oradea și Bihor. Toată ziua, bună-ziua cineva îți va spune “Ceau” în Bihor.

Potrivit etimologiei, Ciao provine de la forma de salut din Veneția scià(v)o vostro, traducerea fiind „sunt sclavul vostru”. Aceasta a fost ulterior preluată în varianta genoveză sub forma Sciaodar , iar derivația în varianta din Piemont este CiauCiao își are rădăcina în latina medievală, mai exact Sclavus, (formulă de salut care a dus și la cuvântul românesc Servus). În antichitate, Servus  şi Ciao aveau un înțeles diferit, de supus. Și-a pierdut în timp înțelesul de inferioritate, și a rămas doar ca un salut prietenesc. (sursă explicație)

În Bihor ai să auzi pe lângă emblematicul ”Ceau” și salutul „Ceaus-toc, Servus-toc”! Tu ce salut utilizezi mai des?

Salutul Ceau! e definitoriu pentru Bihor, ori nu poți să nu îl îndrăgești. Se pare că acest salut, nu se știe exact când s-a născut în Bihor, cine l-a pronunțat pentru prima dată, și de ce a devenit atât de consacrat. Cert e că din trecut până în prezent, tinde să dăinuie în zona noastră

Sursă foto sus: http://tvdece.ro