Cu lebedele la plimbare, în Oradea

de |

Cu lebedele la plimbare, în Oradea

Ai observat că malurile Crișului Repede te invită la plimbări din ce în ce mai lungi? Vremea e tot mai prietenoasă, iar promenada ce mărginește râul pe ambele părți capătă noi kilometri într-un ritm rapid, de parcă ar vrea să țină pasul cu undele curgătoare, alergând jucăuș după ele ca tu să poți surprinde frumusețea acestui colț de natură ce străbate Oradea de la est la vest.

Pietruite sau betonate, ori chiar înverzite, odată ce ai cobărât spre albia râului, promenadele te poartă într-o cu totul altă lume, un univers al liniștii, al relaxării, în care gândurile negative și problemele cotidiene dispar în apele repezi ale Crișului. Când crezi că le-ai văzut pe toate și ai atins apogeul calmului interior, apar ele, mărețe, grațioase, de o eleganță care te uimește și te atrage către aura lor de mister. Sunt ele, lebedele.

De ani de zile, susurul cristalin al apei este îmbogățit cu frumusețea frumoaselor păsări. De un alb imaculat, cu o siluetă de o perfecțiune rară, lebedele încununează Crișul Repede pe parcursul întregului an. Atrase de clima blândă, de calmul ce domină albia râului, acestea par a-și fi făcut „buletin de Oradea”, devenind locatari permanenți, cu „acte în regulă”, spre încântarea orădenilor și a turiștilor, care le răsfață peste măsură, pentru grația lor. Cu toate că intențiile noastre sunt bune, trebuie să știm că pâinea și produsele de panificație, făinoasele în general, nu sunt tocmai alimentele potrivite pentru aceste viețuitoare și nici pentru vecinele lor, rațele sălbatice. Specialiștii avertizează să nu le oferim astfel de atenții, deoarece le pot provoca probleme de sănătate. Pe de altă parte, acestea devin tot mai dependente de oameni, ceea ce le-ar produce un dezechilibru semnificativ în comportamentul lor nativ.

Așadar, data viitoare când te plimbi pe malul Crișului Repede și dorești să hrănești o lebădă care te însoțește, asigură-te că ai hrană adecvată cerințelor ei. Câteva frunze de salată sau varză îi vor face mai mult bine decât o coajă de pâine, iar frumoasa balerină de pe scena de apă va fi acolo să te bucure, alături de toate suratele ei, vreme îndelungată.