Clădiri istorice din Oradea despre care probabil nu știai

de |

Clădiri istorice din Oradea de care probabil nu știai.

Fiecare oraș are acele clădiri minunate, dar care sunt puțin cunoscute, atât de turiști, cât și de localnicii care trec pe lângă ele în fiecare zi, fără a conștientiza valoarea lor istorică și arhitecturală. Așadar, oare de ce aceste imobile minunate nu ar merita aprecierea noastră, măcar în cadrul acestui articol? O listă a câtorva clădiri istorice din Oradea.

 Casa Fodor

Clădirea alcătuită din parter, trei etaje și mansardă este ușor de recunoscut pe strada Iosif Vulcan, fațada fiind dominată de culoarea verde, combinată armonios cu alb. A fost contruită în anul 1910, cu sprijinul arhitectului Mende Valer și conturează perfect arhitectura specifică zonei, din perioada de început de secol XX, remarcabile fiind bovindourile de pe fațadă.

 Casa Goldstein

Situată la intersecția străzii Teatrului cu străzile Postăvarului și George Coșbuc, clădirea a fost construită în anul 1910, după planurile arhitectului Sztarill Ferenc, ilustrativă fiind pentru stilul numit secession transilvănean. Motivul decorativ principal este cel al florii de trandafir, iar singura poartă de intrare poartă însemnul Stelei lui David.

 Casa Markovits-Mathézer

Situată la intersecția străzilor Libertății și Aurel Lazăr, clădirea se înalță, în mod distinctiv, deasupra Parcului Libertații. Aceasta reprezintă un monument de o însemnată valoare estetică, lucru vizibil la o simplă privire. A fost construită în 1911, iar arhitectul care a proiectat-o este, în unele surse, Frigyes Spiegel , însă alte surse îl menționează pe Havelard Antal.

 Casa Roth

Arhitectul Mende Valer a reușit, prin proiectarea Casei Roth, continuarea arhitecturii conferite de clădirea vecină, Palatul Moskovits II, dar și a opulenței Pieței Unirii, către strada Vasile Alecsandri. Realizată în 1912, clădirea este alcătuită din parter, trei etaje și trei travei remarcabil terminate, într-un mod foarte accentuat, cu un vârf destul de ascuțit.

 Casa Vágó

Casa Vágó a fost construită în anul 1905, proiectată fiind de frații arhitecți Vágó József și Vágó László, pentru părinții acestora. Clădirea de pe strada Traian Moșoiu, la numărul 14, ilustrează motive florale specifice folclorului maghiar, alte case asemănătoare fiind realizate de frații arhitecți la Budapesta, în aceeași perioadă.

 Vila Okányi-Schwartz

Pe strada Mihai Eminescu, la numărul 25, o clădire alcătuită din trei niveluri și o mansardă îți atrage, în mod sigur, privirea, mai ales prin liftul exterior, acoperit într-un mod elegant, darși prin detaliile arhitecturale ce amintesc de începuturile secolului XX, constând în geamurile decorate, pardoseala de la parter, dar și balustradele din fier forjat. Clădirea a fost realizată în 1912, de către cuplul de arhitecți Komor Marcell şi Jakab Dezső, având o fațadă asimetrică.

Acestea au fost câteva dintre clădirile minunate, de o valoare arhitecturală deosebită, care așteaptă să fie descoperite pe strazile orașului nostru. Poate chiar și noi, sau poate mai ales noi, localnicii, ar trebui să ne oprim să le admirăm mai des. Ce alte clădiri mai cunoașteti, care merită descoperite?