Cele mai fascinante clădiri din Oradea

de |

Cele mai fascinante clădiri din Oradea.

Cele mai fascinante clădiri din  Oradea, sunt cele care au puterea de a te impresiona, de a-ți da impresia că nu le vei uita prea curând. Mergând la pas prin Oradea, începând din Piața Unirii, am fost fascinată iremediabil de clădirile ce tronează acolo.

Încep cu  Biserica cu Lună, care are ceva aparte. Aici timpul și astronomia se expun grandios într-o construcție unică pentru Oradea. Luna care se schimbă în funcție de zi și noapte, este de un sincron perfect. Continui să merg și privesc cum clădirea Palatului Moskovits Adolf şi fiii, conturează niște desene impresionante, aproape de baza acoperișului. Pare a fi o poveste a unei familii, o taină veche în care nu exista culoare, dar schițele proiectează de fapt acea culoare locală a vremii satului. Poți înțelege povestea mai bine doar dacă ești acolo.

Foto: Alexandru G. Ion

Drumul mă poartă în continuare spre uimitoarea clădire a Palatului Vulturul Negru. Cu o vechime de aproape 100 de ani, construcția capătă și acum faimă. Inserțiile ornamentale, ferestrele, culorile, modelele de deasupra geamurilor și ușilor, sunt absolut parcă desprinse din poveste. În fapt, totul e real și e impresionant, cuvintele nu se pot limita la impresii, ochii privitorului spun mai multe, iar simțurile sunt pătrunse de uimire și fericire. Clădirea fascinantă are un mic turn cu ceas, care vestește ori de câte ori este nevoie timpul care ți l-ai dedicate pentru a-l admira.

Mă îndrept spre Pietonală. Desigur, nu pot trece cu vedere peste fascinanta clădire a Primăriei. Un simbol al Oradiei, care este fără doar și poate mândria orașului. Probabil nu e turist să nu o fi privit din trecere sau din apropiere. Mai mult de atât, clădirea Palatului Primăriei e unică, deoarece are încorporat și Turnul Primăriei. Acolo e locul de unde poți să privești panorama orașului. E bine de știut că pentru a te bucura de priveliște, trebuie să te aventurezi într-un labirint de scări, care mai antice, care mai noi. Experiența e de neratat. La fel ca și clădirea Palatului Primăriei, nu trebuie să ratezi a o admira în splendoarea zilei, mângâiată de soare, sau spre lăsarea serii.

Foto: Ștefania Curila.

După ce am privit Palatul Primăriei, dau peste o abundență de clădiri. Clădiri în stânga, clădiri în dreapta, parcă nici nu mai știu unde să privesc. Așa de frumoasă e Oradea! Și așa clădiri fascinante are, încât privirea îmi zboară în toate părțile. Privesc mai întâi Palatul Levay, Palatul Sztarill, merg spre a admira clădirea Teatrului Regina Maria, iar apoi Casa Poynar.

Ajung pe Corso-ul orădean,și pe străduțele din jur. Fascinarea nu se mai oprește, construcțiile sunt îmbinate cu un rafinament aparte, de vechi și de nou. O înșiruire de clădiri îmi încântă privirea, iar imaginile surprinse  sunt inedite. Printre clădiri impozante se numără: Palatul Apollo, Palatul Stern, Palatul Finanțelor, Palatul Poștelor, Palatul Rimanoczy Jr., Palatul de Justiţie, Palatul Moskovits Miksa, recent reabilitat. Acest palat e de o culoare albastră surprinzătoare, pur și simplu pentru câteva minute am rămas să privesc necontenit această clădire, e superbă!

Foto: Alexandru G. Ion

Oradea, e un oraș plin de clădiri fascinante, acordă o zi din timpul tău și lasă-te purtat de ceea ce e în orașul tău, minunății! Bineînțeles că pe lângă clădirile amintite anterior, Oradea se bucură de o bogăție a valorilor arhitecturale. Trebuie doar să ai răgaz să afli și ce clădiri misterioase și unice mai ascunde ea. Îți ofer un pont, mergi în fiecare cartier al orașului, în fiecare se află câte o construcție, sau mai multe care are să îți spună o poveste.

Nu uita de aparatul foto! Surprinde clădiri din Oradea care te-au impresionat și trimite poza către pagina noastră de Facebook, pentru a putea face construcțiile cunoscute cât mai multor persoane.