Oradea este și a fost încă din cele mai vechi timpuri un oraș multicultural, multiconfesional și multietnic, iar acest lucru a favorizat înflorirea și întrepătrunderea mai multor stiluri arhitecturale. Oradea de astăzi a primit moștenire impunătoare catedrale și biserici ortodoxe, greco-catolice și romano-catolice, dar și trei sinagogi care completează mozaicul cultural al orașului nostru. Stilul arhitectural, influențele orientale și dispunerea interioară a principalelor elemente fac din vizitarea unei sinagogi o experiență culturală inedită.
Sinagoga Ortodoxă Mare din Oradea, strada Mihai Viteazul nr. 4, este considerată cea mai bogată în decorațiuni din cele trei sinagogi orădene. Deși este singura dintre cele trei în care mai are loc servicii religioase ale comunității evreiești, porțile impunătorului edificiu sunt deschise vizitatorilor cu diverse ocazii de peste an sau pe bază de programare. Iată câteva motive pentru care să pândești ocazia de a vizita cea pe care noi o considerăm cea mai frumoasă sinagogă din Oradea:
- Interiorul sinagogii se desfășoară pe două niveluri, locurile de la parter fiind rezervate exclusiv bărbaților, în timp ce femeile asistau la slujbe de la balconul dispus pe trei laturi. Astăzi, din pricina comunității depopulate, femeile asistă la serviciul religios la nivelul inferior.
- Picturile interioare sunt fascinante, de inspirație maură, predominând formele geometrice. Pe merit era cunoscută drept cea mai decorată sinagogă din fostul Imperiu Austro-Ungar.
- Vitraliile completează atmosfera lăcașului și accentuează coloritul bogat al pereților și al cupolei.
- În dreapta altarului se află un orologiu care nu mai funcționează. S-a oprit din a măsura trecerea timpului în clipa în care a fost semnat decretul de deportare a evreilor, în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Considerat a fi un semn divin, care anunța holocaustul, orologiul nu a mai putut fi pornit niciodată, în ciuda multiplelor încercări de a fi reparat.
- În apropiere, se află Monumentul Holocaustului, care amintește de miile de victime ale deportărilor în lagărele naziste, cu atât mai mult cu cât aceasta este singura sinagogă care a fost cuprinsă în perimetrul ghetoului orădean.
Sursa foto: oradeaheritage.ro/sinagoga-mare-ortodoxa/