Cea mai frumoasă clădire din Oradea

de |

Cea mai frumoasă clădire din Oradea.

Probabil ați început să vă gândiți la diverse clădiri cunoscute din Oradea însă este vorba de cea mai originală clădire din Oradea. Mai exact, este vorba despre casa “La Roche – Darvas”.

Casa a fost construită în stil Secession Vienez de către Darvas Imre și Alfred La Roche. Aceasta a fost vândută în anii 30 familiei evreiești Simon. În timpul Holocaustului, numeroși membri ai acestei familii au fost deportați la Auschwitz de unde nu s-au mai întors. Memoria victimelor, însă, este păstrată pe o placă de marmura plasată la intrare.

Între anii 1912 – 1945, în clădire a funcționat cea mai prosperă întreprindere din Crișana; Societatea forestieră “La Roche – Darvas”.

În anii comunismului, mare parte a clădirii a fost naționalizată de autorități și schimbată în centru sportiv, apoi în sediul echipei FC Bihor până în 2010. Casa “La Roche – Darvas” a fost declarată clădire protejată și transformată în muzeu al stilului secession vienez / art nouveau, urmând ca de la sfârșitul anului să înceapă lucrările de restaurare a clădirii.

Este impresionant designul specific; mobilierul de lemn masiv, multitudinea de ferestre și decorațiunile alese formează un ambient deosebit. Terasa și curtea atent amenajate oferă vizitatorilor priveliști încântătoare și în același timp, dau o șansă visătorilor să-și creeze propriile fantezii într-un loc de vis.

Foto galerie: Alexandru G. Ion

Cei curioși pot vizita clădirea plasată pe strada Iosif Vulcan, Nr.11. Noi suntem mândri de această clădire deosebit de frumoasă din Oradea!

Un articol de Bianca Feric.