Ce nu știai despre Spitalul Clinic CFR

de |

Strada Republicii este una din principalele artere din Oradea, fiind cuprinsă între Gara Centrală și magazinul Crișul. Mii de trecători străbat zilnic strada străjuită de vechi clădiri care păstrează farmecul de odinioară al orașului. Pe lângă alte comori ale arhitecturii de la 1900, cum ar fi Casa Leda sau Palatele Gerliczy, la numărul 56, ivindu-se timid din spatele copacilor înalți, e ea, clădirea ce astăzi găzduiește spitalul CFR care, alături de Gara Centrală, alcătuiește „Ansamblul Stației CFR”. Este un loc plin de istorie și curiozități. Să le descoperim împreună!

  1. Clădirea a fost construită în anul 1904 în stil eclectic, fiind proiectată de arhitecții Feher Lajos și Ritter Ignac.
  2. În Oradea, puține au fost cazurile în care s-au organizat concursuri de proiecte, în urma cărora arhitecţi de renume au ajuns să proiecteze clădiri ce aveau să fie construite în oraş: concurs s-a dat pentru Palatul Vulturul Negru, dar și pentru fostul Palat al Societăţii de Regularizare a Barcăului, actualul Spital Clinic CFR.
  3. Construcția era cunoscută astfel, ca Palatul Societății de Regularizare a Barcăului, deoarece a deservit această instituție, care a folosit-o pentru un timp relativ scurt ca sediu.
  4. De-a lungul timpului, clădirea a funcționat ca sediu pentru mai multe instituții și organizații. Începând cu anii 20 aici a funcționat Congregația Notre Dame de Sion, o școală catolică renumită în epocă. Din 1947, a devenit sediul Școlii Superioare de Comerț și al școlii CFR-ului.
  5. Spitalul Clinic al Căilor Ferate Române funcționează aici din anul 1957.
  6. Clădirea a fost propusă pentru clasare în categoria B, a monumentelor de importanță locală, pentru decorațiunile interioare care impresionează, în ciuda faptului că în spatele acestor ziduri funcționează o unitate medicală.