de |

Oradea cuprinde alte două povestiri interesante: cea care ne vorbește despre 365 de ferestre, câte zile sunt într-un an, și cea care plasează o trupă de ruși înecați în vin.

După 23 mai 1762, când Episcopul Adam Patachich a pus piatra de temelie a Palatului Baroc, sau Palatul Episcopal Romano-Catolic, adică a fostului Muzeu al Țării Crișurilor, Maria Tereza i-a trimis episcopului patru tablouri din colecția imperială. O altă referință cu privire la acest palat ne vorbește și despre faptul că ar exista 365 de ferestre, una pentru fiecare zi din an. Acest fapt poate nu intră la categoria „legende”, însă cu siguranță reprezintă un aspect interesant care merită știut.

head Palatul Episcopal Romano-Catolic din Oradea

Tot la categoria „povestioare interesante” este amintită și următoarea: se spune că, tot în Palatul Baroc, într-o pivniță plină butoie de vin, trupele rusești care au sosit pe aici în timpul celui de-al doilea război mondial au tras cu puștile în butoaiele de vin. Consecința? Acestea au „reacționat”, umplând astfel pivnița cu vin și, deci, înecându-i pe cei prezenți.