Casa cu Lei din Oradea

de |

Oradea pare că a declarat război tonurilor cenușii de pe fațadele clădirilor istorice, care își dezvăluie frumusețea în număr tot mai mare. O victorie recentă este cea a unei clădiri deosebite prin ornamentele ei viu colorate: Casa cu Lei.

Casa cu Lei, strada Episcop Roman Ciorogariu nr. 15

Peste drum de Palatul Poștei se înalță o casă de raport cu două etaje construită în anul 1912. Despre arhitectul și constructorul imobilului nu se cunosc date, inclusiv comanditarul lucrării fiind anonim. Singura informație validă apare în Ghidul orașului Oradea din 1914, la această adresă figurând   Nagy Lajosné văduvă.

Având ieșire la strada Principală, strada Episcop Roman Ciorogariu de astăzi, pe atunci strada Domnilor, era locuită de nobilimea epocii. Tot aici au avut sediul mai multe instituții: Poșta, Complexul ordinului Premonstratens sau Academia de Drept de la Oradea.

Arhitectura        

Frumusețea clădirii constă în îmbinarea stilurilor arhitecturale, remarcabilă fiind și amprenta Art Nouveau, care reiese din motivele animale și vegetale care ornează fațada. Să le descoperim împreună!

Poarta, prevăzută cu două cante, este construită din lemn și prezintă decorațiuni realizate din fier forjat.

Geamurile și balcoanele sunt încadrate de fructe și legume viu colorate, făcând trimitere la prosperitate și bunăstare. Ramurile de măslin, care apar în partea superioară a ultimului etaj completează această idee.

În mijlocul frontonului central se regăsește o coroniță de flori, iar sub acest detaliu se află două ferestre de dimensiuni mai mici. Sub aceste ferestre, găsim un impresionant basorelief cu nimfe. La baza frontonului, sunt vizibili doi melci realizați din stuc, iar la același nivel, pe ambele părți ale frontonului, apar cele două statui ale leilor, care au dus la denumirea casei.

Ca să rezumăm…

Elementele decorative principale sunt leul, melcul, cornul abundenței, măslinul, motive care fac trimitere la virtuți precum generozitatea, perseverența, bunăstarea, renașterea, chibzuința. Clădirea este construită în jurul unei curți interioare de formă pătrată, iar deocamdată calcanul clădirii a rămas nerenovat.

Galerie foto: oradeaheritage.ro