Călătorie în timp – Înainte și după Ștrandul Municipal din Oradea

de |

A fost timp de decenii cel mai îndrăgit loc de scăldat pentru generații întregi de orădeni și nu numai. Cu bazine umplute cu apă pentru toate gusturile, mai rece, mai caldă și cu o pajiște imensă, cu foșnirea curgătoare a Crișului Repede alături, e lesne de înțeles de ce Ștrandul Municipal din Oradea este în continuare evocat cu atâta nostalgie. Cum stilul de viață s-a schimbat radical în ultimele decenii, locul ștrandului a fost ocupat de un aquapark modern, gata să ofere clipe de neuitat generației de azi.

Înainte…

Se pare că orădenii au avut apetit pentru scăldat cu mult timp înainte de apariția primului ștrand în deplinătatea cuvântului, iar locul preferat pentru îmbăiat era apa Crișului Repede, unde existau locuri special amenajate pentru această activitate.

O schimbare importantă de macaz are loc în anul 1891, când se deschide publicului „Baia de aburi Rimanoczy” din cadrul hotelului modern construit de arhitectul cu același nume, devenit ulterior Hotel Crișul Repede. Interioarele erau bogate în ornamente, chiar și bazinele fiind decorate cu acoperișuri în formă de scoică. Existau și un bazin mai mare, o saună și dușuri.

Ștrandul Municipal a fost primul ștrand modern din Oradea și a fost inaugurat în vara anului 1934, la data de 1 iulie, pe amplasamentul actualului Bazin Acoperit, având o capacitate de 1500 de persoane și, după cum susținea presa vremii, era prevăzut cu 900 de „cutii pentru desbrăcat”, iar instalația de pompare a apei era performantă, de ultimă oră.

Pentru a facilita accesul, primarul de la acea vreme, Tiberiu Moșoiu, dispune prelungirea unei linii de tramvai până la intrarea în ștrand. Astăzi, autobuzele sunt cele care asigură transportul până la aquapark (Linia 15).

 

După…

Aquapark Nymphaea este primul parc acvatic modern din Oradea și cel mai modern din partea de vest a României, fiind inaugurat în anul 2016. Întins pe o suprafață de 7 ha, din care 5000 mp reprezintă luciu de apă, în complex se regăsesc nu mai puțin de 13 bazine acoperite și 5 exterioare, fiecare cu diverse destinații (cu valuri, de sărituri, olimpic, pentru copii sau adulți), centru spa și wellness, unități de alimentație publică și teren de sport multifuncțional. Practic, e imposibil să te plictisești.

Care e cea mai dragă amintire pe care o ai cu Ștrandul Municipal/Aquapark Nymphaea?