Biserica Sfântul Ladislau, o valoare istorică deosebită

de |

Mulți o știm ca biserica din fața Primăriei, însă Biserica Sfântul Ladislau este una dintre cele mai frumoase bazilici din Europa. 

Biserica Sfântul Ladislau este localizată în Piaţa Unirii, pe malul stâng al râului care traversează oraşul Oradea. Construcția este considerată a fi una dintre cele mai importante edificii în stil baroc provincial din oraş. Lucrările de construcție a bisericii au început în jurul anului 1720 și au fost finalizate în 1741 dar turnul bisericii a fost ridicat abia în anul 1800. Oradea se mândrește cu cel mai vechi edificiu ecleziastic al orașului iar în catedrala găsim cel mai vechi altar din Oradea. Orga a fost dăruită de către împărăteasa Maria Terezia de Austria și datează din anul 1780.

Arhitectură și istorie

Biserica Sf. Ladislau este o clădire bine proporţionată, în pofida faţadelor şi a amestecului de elemente stilistice diferite. Turnul are o deosebită importanță în crearea imaginii sale echilibrate. Decorarea simplă a fațadelor este amprenta clară a stilului de construcție din care face parte, baroc provincial. Chiar dacă în comparație cu alte biserici construite în aceeași perioadă, Biserica Sfântul Ladislau nu prezintă un stil artistic la fel de proeminent, clădirea poate fi considerată ca fiind reprezentativă pentru arhitectura orădeană de secol XVIII. Este reprezentativă și pentru imaginea centrului urban, care constituie o reflecție fidelă a orașului din acea perioadă.

În prima fază, biserica era compusă dintr-o singură navă și o absidă semicirculară. Sfințirea bisericii a fost oficiată de episcopul Paul Forgách în anul 1756. Prima încercare de ridicare a turnului a avut loc în 1738, de către  episcopul Csáky Miklós, fără succes. Prin urmare, s-a reușit ridicarea turnului abia în anul 1800. Tabloul de deasupra altarului principal îl reprezintă pe Sfântul Ladislau întinzând cheile orașului episcopului de Oradea. Frescele de pe boltă, pictate în anul 1908 de Gyula Turz, prezintă diferite scene din viața regelui Ladislau: cum face să izvorească apă din stâncă, cum supraveghează construcția primei catedrale din Oradea etc.

Nu se dețin foarte multe date despre cei care au ajutat la construirea  acestui locaș de cult în stil baroc provincial. Informațiile despre arhitect lipsesc cu desăvârșire, iar dintre constructori se mai ştie câte ceva doar despre meşterul constructor Fránciscus Suszter. Până în 1780, când are loc sfințirea bazilicii romano-catolice, biserica Sf. Ladislau a funcționat ca şi catedrală romano-catolică, făcând  tranziţia între vechea catedrală din Cetate şi cea actuală, respectiv cea din Complexul Baroc.

Biserica Sfântul Ladislau este desemnată monument istoric și este unul din principalele obiective turistice a orașului.

Foto: Ștefania Curilă.

Sursă text aici.