Baladă pentru albastru de Alina Pocian

de |

Sâmbătă, 17 decembrie, ora 14:00, va avea loc vernisajul artistei Alina Pocian, la restaurant Corsarul, intitulat: Baladă pentru albastru.

Alina Pocian s-a născut la data de 11 martie 1972 în Oradea.

În anul 2012, pe o stradă a orașului de pe Crișul Repede, descoperă un magazin în care se vindeau materiale de pictură. A zăbovit o vreme printre materialele expuse fără a se gândi că într-o zi culorile și albul pânzelor vor deveni parte din viața ei. Au urmat alte vizite în micul univers al culorilor simțindu-se tot mai atrasă de arta plastică. Cu ajutorul celor din magazin pășea încet în lumea culorilor, acumulând informații ori de câte ori avea ocazia.

Se hotărăște într-o zi să cumpere cele necesare pentru pictură și fără alte imbolduri așterne pe pânză primele culori. Existau emoții neîntâlnite până atunci, existau sentimente pe care le trăia doar în fața șevaletului, doar acolo lângă paleta ticsită de culori acrilice descoperea o altă lume.

Povestește acum că în acel an a primit două daruri de la Dumnezeu, Anna fetița ei și pictura.

Rădăcinile pasiunii pentru pictură sunt însă mai adânci. Când era copil mergea la bunici în Girisul Negru acolo exista ceva ce o fascina, florile câmpului, aerul monoton al vieții de la sat, simplitatea oamenilor și nu în ultimul rând liniștea. Alina Pocian simte și acum mirosul pâinii din cuptorul nanei Ana (bunica), femeia cu haine simple, mică de statură, blândă dar și autoritară. De acolo, din acel sat, a extras esența acestei pasiuni. Florile acelui câmp de la marginea satului apar acum în marea majoritate a tablourilor Alinei Pocian.

Își iubește fiecare tablou realizat pentru că toate lucrările sale pornesc din suflet.

Expoziții

  • Expoziție personală 12.12.2013 „Încredere” Green Color, Oradea jud.Bihor;
  • Expoziție personală 06.12.2014 ”Povești în culori” Oradea, jud.Bihor;
  • Expoziție personală aprilie.2016 „Fărâme albastre despre mine” Grădina de vară „Coqette”, Oradea jud. Bihor;
  • Expoziție de grup decembrie 2014 „Flori de decembrie” Oradea jud.Bihor;
  • Expoziție de grup iunie 2015 „Târgul artistului independent” ;
  • Expoziție de grup septembrie 2015 „Artă contemporană” București

Baladă pentru albastru de Alina Pocian