Art Nouveau în Oradea

de |

Art Nouveau în Oradea.

Ziua de 10 iunie reprezintă o dată consacrată artei: este vorba despre Ziua Mondială Art Nouveau. Oradea ar putea fi numită inima Art Nouveau-ului din România. Numeroase clădiri istorice care decorează orașul nostru, poartă cu mândrie acest stil arhitectural. În continuare, vom arunca o privire la cele mai frumoase clădiri Art Nouveau în Oradea, acordându-ne astfel un moment pentru a le aprecia la adevărata lor valoare.

Hotel Parc

Hotel Parc se află la intersecția străzii Republicii cu strada Aurel Lazăr. Clădirea a fost ridicată de frații Emil și Gyula Weislovich, în anul 1903, iar între 1914 – 1915, este transformată în hotel de lux cu 60 de camere, pe baza planurilor lui Czoczek Alajos.

De-a lungul anilor, la Hotel Parc au poposit personalități de seamă, pecum Nicolae Iorga, Liviu Rebreanu, Mihail Sadoveanu, George Enescu, regele Carol al II-lea și poetul indian Rabindranath Tagore.

Fațada laterală are o plastică exterioară dominată de un balcon mare cu feronerie originală, cu multiple forme rafinate și pline de stil, pe un fundal cu decorație în relief cu plăcuțe de ceramică colorată.

foto: Mihai Dan.

Palatul Vulturul Negru

Palatul Vulturul Negru se întinde pe trei străzi: Str. Independenței, Str. Vasile Alecsandri și Piața Unirii, punctul zero al orașului nostru. A fost ridicat între 1907 – 1908, după planurile arhitecților maghiari Jakab Dezső și Komor Marcell. Îmbină mai multe sfere arhitecturale, cum ar fi Barocul, Art Nouveau sau Secession.

Palatul prezintă două corpuri inegale și asimetrice pe mai multe nivele. Este format din subsol, parter înalt, mezanin, trei etaje, parțial patru.

Ștefi Curila Photography

Casa Darvas – La Roche

Gândită de către arhitecții Vágó László și József și ridicată între 1909 – 1912, Casa Darvas – La Roche este încă o bijuterie a Art Nouveau-ului orădean, cu influențe secessioniste. Găsim clădirea pe Strada Iosif Vulcan, numărul 11.

Casa Darvas prezintă ornamente foarte expresive, dar totuși simple și echilibrate, îmbinate cu stil. Vitraliile se inspiră din lumea vegetală și florală și îmbină culori precum albastru, verde, oliv, ocru și crem, cu nuanțe de mov și de gri.

Casa Poynar

Casa Poynar este o altă emblemă a Art Nouveau-ului orădean, cu elemente inspirate din sfera Secession și din arhitectura renascentistă italiană. Se află pe Strada Nicolae Grigorescu numărul 6 și mobilează Piața Ferdinand.

În martie 1906, arhitectul Rimanóczy Kálmán intenționase să ridice clădirea după planurile sale, dar nu a reușit să cadă de acord cu proprietarii terenului, în legătură cu prețul. Astfel că, Sztarill Ferencz a ajuns să gândească planurile pentru Casa Poynar.

Clădirea este formată din parter, mezanin și două etaje. Fațadele sunt împodobite cu flori și buchete de flori, aflate pe panourile centrale. În trecut, acestea erau mai bogat decorate. Feroneria porții și a balcoanelor prezintă elemente florale, ondulate.

Tudor Vâșcan – Photographer

Palatul Apollo

Palatul Apollo a fost ridicat între anii 1912 – 1914, după planurile lui Kálmán Rimanóczy junior. La 12 iulie, 1912, arhitectul a murit, iar proiectul a fost preluat de Krausze Tivadar.

Clădirea a fost construită pentru a servi drept locuințe. Este o clădire de colț, fiind formată din subsol, parter înalt, parțial mezanin și trei etaje. Îmbină elemente Art Nouveau cu elemente eclectic – istoriciste de tip Empire german și elemente decorative din sfera Secessionului Berlinez.

Acestea fiind spuse, putem conclude faptul că Art Nouveau în Oradea este prezentă din abundență. S-ar putea spune că Oradea este o grădină Art Nouveau, în care florile sunt reprezentate de clădirile specifice acestui stil.

Foto galerie: Mihai Dan.

Fotografie sus: Tudor Vâșcan – Photographer