7 curiozități despre strada Vasile Alecsandri

de |

Când ne plimbăm de-a lungul străzii Vasile Alecsandri, ochii noștri sunt vrăjiți de frumusețea arhitecturală, de detaliile care se regăsesc pe fațadele ce străjuiesc artera pietonală, de porțile impunătoare și bogat decorate. Povestea acestei străzi ascunde câteva curiozități pe care te invit să le descoperim împreună!

  1. În trecut, strada purta numele Zöldfa utca, adică Arborele Verde. Această denumire i se trage de la celebrul han cu același nume, care se găsea aici. Din 1945 poartă numele marelui poet, iar înainte, în perioada interbelică, strada se numea Nicolae Iorga.
  2. Hanul Arborele Verde a fost un punct principal al străzii, fiind până în prezent cea mai veche clădire de pe Vasile Alecsandri. Ridicată în 1760 și reconstruită de mai multe ori de-a lungul vremii, clădirea găzduiește astăzi Teatrul Arcadia.
  3. În locul caselor impunătoare și moderne de astăzi, în secolul al XVIII-lea, construcțiile erau simple, cu un etaj sau chiar fără, având scop comercial. Aici se aflau prăvăliile unor negustori evrei. Treptat, acestea au fost demolate și înlocuite cu ceea ce puteam admira astăzi.
  4. La numărul 7, se află casa Munk. Aceasta are o replică pe strada paralelă, strada Traian Moșoiu și au curte comună. Construirea celor două case a demarat în anul 1893, dorindu-se ca acestea să devină un complex comercial în stilul unui bazar, iar curtea interioară urma să fie acoperită cu o cupolă din sticlă. Casele au fost finalizate după un an de la începerea lucrărilor, dar restul proiectului a fost abandonat.
  5. La numărul 9, găsim casa arhitectului Rendes Vilmos. Clădirea a fost construită între 1903-1904 și contribuie la diversificarea mozaicului arhitectural al străzii prin inspirația neorenascentistă.
  6. La numărul 13, se află casa Amant, o construcție de inspirație clasică, plină de istorie. Fost hotel și loc de întâlnire pentru protipendada orădeană a secolelor trecute, se spune că, după înfrângerea revoluției pașoptiste din 1848, în urma capitulării de la Șiria, Arad, generalul Arthúr Görgey, care deținuse funcția de ministru de război al Ungariei în timpul revoluției, a fost ținut aici în captivitate pentru o perioadă scurtă de timp.
  7. La numărul 4, regăsim una din cele mai reprezentative construcții Art Nouveau din Oradea, magazinul de sticlărie Deutsch K.I. Povestea sa este plină de mister, deoarece nu se cunosc cu precizie arhitectul și constructorul responsabili de această capodoperă. Cert este că, în anul 1906, firma Deutsch K. I. a cumpărat Fabrica de sticlă de la Pădurea Neagră, iar acest spațiu a deservit magazinul de prezentare a mărfurilor.

Foto: Darius Pavel