7 curiozități despre cartierul Velența

de |

În zilele noastre, cartierul Velența este unul dintre cele mai populate cartiere orădene. Ceea ce mulți nu cunosc însă este bogata sa istorie. Drumul de la satul menționat de documentele episcopale în secolul al XIII-a până la cartierul în continuă modernizare de astăzi a fost lung și anevoios, dar cu siguranță povestea sa este unică. Iată șapte lucruri pe care poate că nu le știai despre acest colț al orașului:

1. Este unul din cele mai vechi cartiere orădeane, așezarea fiind menționată din timpuri stăvechi, la 1291-1294, fiind posesiune a episcopală alături de Episcopia.

2. Denumirea cartierului provine din limba maghiară, cuvântul Várad-Velence însemnând în traducere liberă Veneția Oradiei. Asocierea cu celebrul oraș italian s-a datorat faptului că apele pârâului Peța inundau constant zona și așa mlăștinoasă, făcând-o să pară o mică Veneție.

3. O altă legendă referitoare la atribuirea acestei denumiri spune că, în centrul vechii așezări, undeva în apropiere de Școala cu clasele I-IV „Lucreția Suciu”, locuia o comunitate mică de italieni, care ar fi putut influența adoptarea acestui nume.

4. Ca majoritatea cartierelor orădene, Velența a fost inițial un sat, acesta unindu-se cu cetatea în 1850, alături de celelalte suburbii: Olosig, Orașul Nou și Subcetate.

5. Caracterul mlăștinos al terenului s-a datorat faptului că această zonă era străbătută de un braț al Crișului, care se întâlnea cu apele Peței în apropierea cetății. Acest curs secundar al râului este astăzi secat.

6. Cum zona era străbătută de mai multe cursuri de apă cu potențial economic, activitatea din zonă s-a concentrat pe morărit, fapt demonstrat de numeroasele mori care au rămas mărturie până în prezent (Moara de Răsărit, Moara Velența, Moara Seleuș). De asemenea, trebuie precizat că acestea n-au fost răsfirate la întâmplare, ci au fost construite pe vechiul curs al pârâului Peța.

7. Singurele două lăcașuri de cult medievale urbane din Oradea se află în Velenţa. Acestea sunt biserica şi mănăstirea ordinului franciscan, atinse de refacerea Maternităţii din Oradea, în 1989, şi o biserică gotică localizată în vecinătatea Morii Răsăritului, pe actuala stradă Miron Costin. De asemenea, biserica ortodoxă cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril este una din cele mai vechi lăcașe de cult ortodoxe din Oradea, aceasta fiind construită în perioada 1768-1779 pe vechiul amplasament al unei biserici din lemn.

Sursa foto: varadikepek