6 Curiozități despre Parcul 1 Decembrie
Un reper pentru orădeni, Parcul 1 Decembrie e sinonim cu multe dintre amintirile cele mai dragi care ne-au rămas vii din trecut. Poate că e vorba despre joaca din vremea copilăriei, despre mașinuțele electrice care zăngăneau în zilele însorite în jurul statuii, despre punctele de reper pe care „lângă statuie” sau „la arteziene” le îndeplineau pentru o întâlnire. Ori poate că îți amintește de aerul răcoros din diminețile când îl tranzitai în drum spre școală sau la muncă, de lumina timidă a soarelui, filtrată printre ramurile dese. Cert este că acest parc rămâne un punct important pe harta orașului, cât și în sufletul nostru. Dar locul n-a arătat mereu la fel, peisajul pe care noi îl cunoaștem astăzi începând să se întrezărească abia în perioada comunistă. Ce s-a aflat înainte pe acest amplasament și alte curiozități poți afla alături de noi, parcurgând lista de mai jos.
- Parcul a luat naștere în anii 1950 și, până în anul 1989, a purtat numele Parcul 23 August, fiind denumit după vechea sărbătoare națională.
- La începutul secolului al XX-lea, pe acest amplasament funcționa Piața Mare, principalul târg al orașului, unde se vindeau nu doar alimente, ci și vite.
- Parcul ocupă o suprafață de 8,21 hectare, fiind astfel cel mai întins parc orădean.
- Unul din reperele parcului îl reprezintă Statuia Ostașului Român, operă a sculptorului Iulia Onița și simbol al eroismului de care au dat dovadă ostașii români în al Doilea Război Mondial. Statuia propriu-zisă, soldatul, are o înălțime de 4 metri și a fost realizată din bronz în 1959.
- Monumentul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor este un omagiu adus sculptorului Constantin Brâncuși, reprezentând un portret segmentat al marelui artist.
- Prin Hotărârea Consiliului de Miniștri din 1968, se decide construirea unei case de cultură din fondurile sindicatelor. În 1972 construcția este finalizată și inaugurată cu un spectacol susținut de artiști de prestigiu, numit „Sărbătoare-n casă nouă”.