6 Curiozități despre Palatul Poștelor din Oradea
Comunicarea este parte din viața noastră, o înțelegem mai mult ca oricând noi, oamenii care am asistat la dezvoltarea galopantă a tehnologiei comunicațiilor. Au fost timpuri însă, când scrisorile erau singurul mijloc de a comunica, iar poșta juca un rol important în viața unei comunități. În Oradea, pe colțul format de strada Roman Ciorogariu și George Barițiu, se află Palatul Poștelor, o clădire predestinată acestui scop, un monument de importanță locală, dar văzut de o țară întreagă datorită cinematografiei.
Știai că…?
- Palatul Poștelor este una din puținele clădiri din Oradea care și-a păstrat până azi destinația pentru care a fost construită inițial, în anul 1895.
- Ministerul Poștelor de la acea vreme luase decizia construirii unui edificiu care să acopere serviciile de comunicare încă din 1893. Drept urmare, este lansat un concurs de proiecte, care este câștigat de arhitectul Rimanoczy Kalman senior, proiect care este înlocuit, în cele din urmă, cu un proiect propriu al Ministerului, rezultând o construcție sobră, fără prea multe ornamente.
- În intervalul 1909-1911 se construiește un al doilea corp, pe strada George Barițiu. Clădirea, construită în același stil, dar cu două niveluri, este proiectată de inginerul Nagy Virgil.
- Dezvoltarea tehnologiei comunicațiilor duce la mutarea noii centrale telefonice a orașului în această clădire, Oradea având la momentul respectiv aproximativ 2100 de abonați telefonici.
- O secvență din seria „Pistruiatul” este filmată în interiorul acestei clădiri. Este vorba despre secvența în care Mihai Pleșa îl întâlnește în această clădire pe tatăl său, descoperind că și el este implicat în organizația condusă de Andrei.
- Elementul reprezentativ al clădirii este statuia poștașului din holul principal. Aceasta reprezintă un omagiu adus celor care au făcut posibilă comunicarea în vremurile când tehnologia era încă slab sau deloc dezvoltată, iar singura cale de transmitere a informațiilor rămânea clasica scrisoare.