5 ipostaze în care poate fi văzută Oradea

de |

5 ipostaze în care poate fi văzută Oradea

Dinamismul, cultura și armonia sunt primele trei lucruri care îmi vin în minte când mă gândesc la Oradea. Din experiența mea și a prietenilor mei, am dedus că trăiesc într-un oraș pe placul tinerilor, și nu numai, unde mereu găsești câte ceva de făcut, dacă știi unde să cauți. Din ce în ce mai multe evenimente originale colorează orașul. Dacă vrem să ieșim din zona de confort, dăm o căutare pe internet și nu se poate să nu ne sară ceva în ochi. Toate acestea ne fac să vedem orașul în fel de fel de ipostaze.

#1 Teatrul

Majoritatea orădenilor au trecut cel puțin o dată pragul Teatrului Regina Maria, dar haideți să descoperim ceva nou: teatrul independent. Două astfel de trupe aduc bunăvoie în serile de weekend, și anume Trupa Artemotion, fondată în 2009 de actorii orădeni Sebastian Lupu, Mirela Lupu și Richard Balint, alături de soția acestuia, Victoria Balint, și Asociaţia Centrul Multimedia STUDIO ACT, înființată în 2016 de Alin Stanciu, Eugen Neag, Ioana Ciobanu și Sella Andre.

Prima dintre cele enumerate, Artemotion, a împlinit recent 8 ani de activitate. Cele mai recente spectacole au fost puse în scenă la Urban Place. Originalul mișcării lor culturale este dat de atmosfera casual din timpul spectacolelor. „Nu suntem în concurenţă cu teatrul mare, ci ne completăm. Noi nu putem oferi ce oferă acesta şi nici invers. La spectacolele noastre se bea, se fumează pe terase, lumea socializează înainte şi după”, spune Sebastian Lupu.

În 2016, vechea sinagogă de pe strada Crinului a devenit locul de întâlnire al celor din Asociaţia Centrul Multimedia Studio Act, aducând încă un strop de originalitate în oraș. “Noi, cei din Asociaţia Centrul Multimedia Studio Act ne propunem să dezvoltăm un nou spațiu cultural în Oradea, un loc de întâlnire al artelor: teatru, fotografie, cinema, pictură”, spune actorul Alin Stanciu.

Prin aceste spectacole, facem cunoștință cu Oradea, oraș al teatrului.

#2 Street art

Anul acesta, în cadrul festivalului Toamna Orădeană, orașului i s-a adăugat încă un strop de culoare, prin intermediul proiectului OradeaArt, mai exact prin decorarea scărilor din pasajul de sub strada General Gheorghe Magheru. Autorii operei sunt artiștii stradali V. Light Crew, din Cluj-Napoca.
O altă capodoperă se află la punctul termic 100, de pe strada Aluminei, care a prins viață datorită street art-ului, care înfățișează acum o insectă gigantică.

Am mai descoperit încă o ipostază a Oradiei: arta nonconformistă.

#3 Voluntariat

Ca voluntară activă în diferite domenii, afirm faptul că această activitate este una dintre cele mai frumoase părți a adolescenței. Simți că faci parte din ceva mare, că aduci o schimbare, o rază de speranță în ochii cuiva sau un zâmbet. Voluntariatul se adresează unui public open-minded: oameni dornici de cunoaștere și autocunoaștere, de a-și împărtăși valorile și de a contribui la societate. Aici, descoperim dăruirea.

#4 Workshop-uri

Workshop-urile contribuie la dezvoltarea noii generații, și nu numai. Putem participa la ateliere pe diferite teme: pătrunderea într-o dimensiune mai profundă a conştientizării corporale prin experiența mișcării, activități de filosofie, cultură, dezvoltarea inteligenței emoționale, organizarea timpului, dezvoltarea carierei și multe altele. Totul este să știi unde să le cauți. Astfel, întâlnim educația nonformală în Oradea.

#5 Fotografia

Pentru mine, fotografia reprezintă o artă a imortalizării. În Oradea, găsim oameni frumoși, cu aceeași idee despre fotografie, care și-au aprofundat această pasiune. Iar topul 5, care conține cele mai votate 5 fotografii din cursul fiecărei săptămâni, ne arată diferite ipostaze sub care poate fi văzut orașul prin lentila foto. În final, descoperim orașul nostru sub forma unor povești spuse prin imaginile surprinse de către fotografi.

#oradeavazutaltfel

Desigur, cele enumerate sunt punctul meu de vedere. Oradea este surprinsă în diferite ipostaze de fiecare dintre noi. Voi ce ați adăuga la listă?

Articol scris de Betty Halasz.

Foto sus: instagram.com/humberto_mayorga/