Din timpuri străvechi, oamenii și-au clădit așezările în imediata apropiere a unor cursuri de apă sau lacuri. Istoria ne arată că o apă curgătoare era vitală pentru dezvoltarea unei noi așezări, apa garantând nu doar lichidul esențial vieții, ci și hrană prin pescuit și morărit. Oradea nu face excepție de la regulă, fiind împânzită de ape curgătoare, de la emblematicul râu Crișul Repede, până la pârâiașele timide, parțial sau total intubate. Să le descoperim împreună!
- Crișul Repede
Este principalul curs de apă al Oradiei, pe care o străbate de la est la vest. Izvorăște din Munții Apuseni, în zona Huiedinului și se varsă în Tisa, pe teritoriul Ungariei, după ce se unește cu Crișul Alb și Crișul Negru, formând un singur curs de apă. În jurul celor trei Crișuri s-au născut legende care prezintă trei frați porniți în căutarea unei mine de aur, dar care au fost vrăjiți de Vâlva Comorii și transformați în stane de piatră, iar pașii lor, în ape curgătoare. Crișul Repede fusese numit astfel de mama sa pentru că era iute la mânie și avea un temperament furtunos.
- Peța
Pârâul izvorăște din localitatea Băile 1 Mai și este singurul pârâu termal din România. Apele sale calde, care nu înghețau nici în cele mai geroase ierni, au jucat un rol primordial în apărarea Cetății Oradea din calea cotropitorilor, șanturile fortificației fiind umplute cu apa sa. Cursul său, așa cum îl cunoaștem astăzi, este cu mult diferit față de cel din trecut, pârâul fiind regularizat cu maluri înalte din pământ în anii 1950 pentru a stopa inundațiile pe care le provoca. Un bun indiciu pentru a-i stabili cursul inițial este să ne ghidăm după amplasarea morilor Seleuș, Răsărit. Se varsă în Crișul Repede în zona localității Palota.
- Adona
Pârâul străbate localitățile Apateu, Sânmartin și se varsă în Peța, în cartierul orădean Cantemir, în vecinătatea depoului de tramvaie. Astăzi, pârâul își țese drumul în subteran, deoarece a fost intubat, astfel încât tronsonul care străbătea odinioară strada Leonardo da Vinci a devenit stradă care oferă și locuri de parcare locatarilor, dar și spații verzi.
- Paris (Pasteur)
Acest pârâu izvorăște din apropierea lacului Săldăbagiu de Munte și străbate străzile orădene Gheorghe Doja și Louis Pasteur, drept pentru care este cunoscut și ca Pârâul Pasteur. Se varsă în Crișul Repede, pe malul drept, lângă Podul Dacia. Poluarea cursului de apă și, drept urmare, a Crișului Repede, în care se scurge, a dus la intubarea sa.
- Pârâul Sălbatic
Generații întregi l-au cunoscut ca o vale cu aspect dezolant, plină de bălării, care traversa strada Lacul Roșu din Oradea pe când zona încă era împânzită de case. Dezvoltarea accentuată a zonei și construirea blocurilor de locuit au dus la intubarea pârâului, dar în zona de deal a orașului, în cartierul Oncea, încă șerpuiește liber printre străzi.