3 rețete culinare din Ardeal
Fiecare zonă are bucătăria sa cu mâncare, „ca la mama acasă” sau gustul acela care ne face să ne dorim să fim din nou copii și să o privim pe bunica cum amestecă în oala colorată. Ne este dor de mirosul răspândit în bucătărie și de focul ce trosnea în cuptorul din lut. Articolul de astăzi vă propune o reîntoarcere la gustul de odinioară prin 3 rețete culinare din Ardeal
Borș Ardelenesc
Prima mâncare la care m-am oprit este Borșul Ardelenesc.
Pentru prepararea lui veți avea nevoie de leuștean verde, borș, pătrunjel, cartofi, morcovi, usturoi, ardei gras, puțină varză, mazăre, ceapă verde, dovlecei, suc de roșii și ulei de măsline.
Pentru început se pune puțin ulei în oala de ciorbă, călindu-se ușor morcovul ras, dovleceii și ceapa, mai apoi se adaugă și celelalte zarzavaturi pentru a se înăbuși. Se toarnă puțină apă caldă și se fierbe înăbușit. Sarea și piperul sunt nelipsite, completându-se cu apă până la jumătatea oalei. Se lasă apoi pentru a se da în clocot. Verdeața tocată se pune mai târziu împreună cu sucul de roșii. Spre final, înainte de a se opri ciorba, se adaugă borșul, se lasă câteva minute, iar Borșul Ardelenesc este gata pentru a fi savurat.
Bulzul Ardelenesc
Atunci când dorul de trecut te cuprinde, sau când pur și simplu dorești să încerci ceva mai tradițional, Bulzul Ardelenesc este cel de-al doilea preparat de astăzi.
Ingredientele necesare sunt: ulei, apă, sare, cârnăciori ardelenești, costiță afumată, brânză de burduf, mălai, unt și ouă.
Puteți începe prin a pune apa cu sare la fiert pentru mămăliguță, iar între timp să tăiați costița afumată și cârnăciorii, apoi să-i prăjiți în ulei. Când apa a ajuns să se joace în oală, este timpul să turnați treptat mălaiul, provocând o ploaie de mălai. În următoarele minunte este necesar să mestecați fără oprire pentru a nu se forma cocoloașe, iar apoi aceasta are nevoie de o relaxare după multele învârteli, deci lăsați-o să ardă la foc mic. După toată odihna de la foc mic, schimbați locația acesteia, punând-o pe un fund de lemn, iar când s-a răcit, formați bulgărași de mărimi egale din ea.
Pentru a finaliza Bulzul Ardelenesc, presați în centrul bulgărașului, introducând astfel umplutura de brânză de burduf, cârnăciorii și costița afumată. Pentru că din ingredientele anunțate ca fiind necesare face parte și untul, pe o tavă unsă cu unt așezați bulgării și puneți-i la cuptor pentru 10-15 minute. Între timp prăjiți ouă simple. Când bulgărașii sunt scoși din cuptor se așterne un alt strat de brânză deasupra și se pune câte un ou-ochi, iar Bulzul Ardelenesc este pregătit pentru a fi gustat de întreaga familie.
Varză a la Cluj
Pentru cei care doresc să se bucure de gustul autentic ardelenesc, trebuie neapărat să încerce și mult îndrăgita Varză a la Cluj. Felul tradițional pe care orice iubitor de gastronomie ar trebui să îl învețe, delicios și rapid, numai bun dacă îți este poftă de sarmale, însă nu ai timp să stai să le împături.
Pentru acest preparat special va trebui să aveți în bucătărie 1 kg de varză murată, ½ kg de carne tocată de porc, orez, boia de ardei dulce, ceapă, ulei, bulion și cimbru.
La varza tăiată și călită se adaugă bulion, boia și cimbru. La călit este pusă și ceapa, apoi se adaugă carnea asezonată după gust. După 5 minute apare și orezul opărit în prealabil, care împreună cu o lingură de bulion completează compoziția de mai sus.
Toată compoziția se adaugă la cuptor formând un strat de varză, la mijloc un strat de carne tocată, iar la final un alt strat de varză. Deasupra se toarnă bulion și este lăsat la cuptor timp de 30 de minute, apoi se adaugă smântână și este dat la cuptor pentru alte 10 minute.
Bucătăria tradițională reflectă într-o manieră unică bogăția culturală și diversitatea Ardealului. Există mult mai multe rețete care oglindesc gustul ardelenesc și diverse modalități prin care se pot prepara felurile prezentate. Pentru un belșug de rețete din zona Ardealului puteți specifica mâncarea favorită într-un comentariu, iar dacă locul de muncă nu vă lasă prea mult timp pentru a încerca aceste rețete acasă, sunteți așteptați în restaurantele din Oradea, pentru a testa gustul ardelenesc.
Articol realizat de Ioana Voichescu.
Foto sus preluată de pe romaniatourism.com