Pentru localnici Oradea reprezintă decorul unde este turnat firul vieții lor de zi cu zi, iar pentru turiști orașul devine un cadru rupt din vremurile de odinioară, cu parfum de epocă. Puțini știu însă că Oradea a servit ca decor pentru câteva filme populare, regizorii fiind atrași tocmai de farmecul local autentic al orașului.
Pistruiatul – cea mai cunoscută și îndrăgită producție turnată în orașul de pe malurile Crișului Repede
Serialul a fost un reper pentru generații întregi datorită simpaticului protagonist. Regizorul Sergiu Nicolaescu avea nevoie de un decor care să păstreze farmecul anilor ‘40, găsind acest decor, în mare parte, la Oradea. Astfel, de-a lungul celor zece episoade are seriei, acesta a pus în valoare frumusețea multor locații pe care orădenii le mai pot identifica și acum, cu toate că filmările au avut loc în 1973: fabrica de cărămidă, depoul CFR, strada Libertății, celebră fiind și scena în care Pistruiatul urcă scările exterioare ale teatrului, în încercarea de a scăpa de un polițist. Nostalgicii urmăresc și acum cu sufletul la gură peripețiile puștiului prins în acțiunile comuniștilor în lupta pentru eliberarea de sub jugul fascist, iar o plimbare prin Oradea le readuce în memorie acest moment aparte din povestea orașului, deoarece a fost o onoare pentru întregul oraș să fie ales pentru această producție, chiar și autoritățile locale oferindu-și sprijinul.
„De ce eu?” – o dramă inspirată din realitatea orădeană
Probabil sintagma „cazul Panait” seamănă fiori în rândul multor români care au fost martorii acestui moment de impas în societatea anilor 2000. Filmul turnat la Oradea în anul 2015 este inspirat din povestea reală a procurorului Cristian Panait. Trimis de la București la Oradea pentru a investiga un caz de corupție, tânărul procuror experimentează presiunile politice descoperind, prin ancheta sa, nivelul extrem de înalt al implicațiilor. Oradea a fost aleasă ca decor tocmai pentru că regizorul, Tudor Giurgiu, a dorit să respecte acuratețea poveștii și a detaliilor. Astfel, se spune că scena finală a filmului a fost turnată chiar în balconul unde și-a găsit sfârșitul adevăratul procuror Panait, în anul 2002, la doar 29 de ani.
„Don’t read this on a plane” – cea mai recentă producție cinematografică turnată la Oradea
Peste ani, frumusețea aparte a orașului și impresionantele clădiri istorice renovate au dus vorba că Oradea ar fi un decor de film minunat… până în Australia! Așa se face că, vara lui 2018 găsea pe străzile orașului o nouă echipă de producție cinematografică, de această dată pentru pelicula „Don’t read this on a plane”, adică „Nu citi asta într-un avion”, regizată de australianul Stuart McBratney și care urmează să fie lansată în cursul anului 2019. Cu un scenariu modern și intrigant, Oradea devine gazda producției ce ilustrează viața scriitoarei Jovana Fay, aflată în turneu de promovare pentru cea de-a treia sa carte. Pe când turul european abia începe, editura dă faliment, iar protagonista e nevoită să se descurce pe cont propriu.
Dacă nu le-ai vizionat încă, dar îți place să recunoști locurile familiare din filme, trebuie să incluzi în watchlist și aceste titluri!