10 motive să locuiești în Oradea

de |

10 motive să locuiești în Oradea

 Dacă ar fi să alegeți acum, după bunul plac, un oraș din România în care să vă petreceți restul vieții, sau cel puțin câțiva ani buni, unde v-ați stabili? E o alegere dificilă, dar am întocmit o listă pentru voi, cu 10 motive să  locuiți în Oradea.

  1. Facilitățile de relaxare

Oradea este pe primul loc în topul celor mai avantajoase orașe din România, din punctul de vedere al facilităților de relaxare, localnicii acordându-i un punctaj de 65,80 din 100, conform studiului „Orașe și cartiere din România”, publicat recent de Storia.ro.

Studiul arată că cele mai avantajoase cartiere din Oradea, în ceea ce privește facilitățile de relaxare, sunt Ioșia-Nord, Rogerius și Centrul Civic. Cele mai neavantajoase zone sunt Episcopia Bihorului, Oncea și Centura.

  1. Oraș în continuă dezvoltare

Oradea este un oraș dinamic, aflat în continuă dezvoltare. S-au investit zeci de milioane de euro în parcuri industriale, în reabilitarea centrului istoric și în infrastructură, ceea ce reprezintă o garanție pentru dezvoltatorii imobiliari, care au planuri mari pentru 2017. Sute de apartamente vor fi date în folosință, conform DIGI24.

  1. Universitatea din Oradea

În prezent, Universitatea din Oradea dispune de 15 facultăți cu 109 specializări pentru studiile de licență, 80 de programe de masterat și 12 programe de doctorat.

ONG-ul Societatea Academică Română a realizat Raportul Integrității Universitare din România, prin care a evaluat 48 de universități publice din România, după următoarele criterii: transparență și corectitudine administrativă, corectitudine academică, calitatea guvernanței, management financiar, meritocrație și antidiscriminare.

În urma evaluărilor, Universitatea din Oradea a primit 3 stele din maximul de 4, prezentându-se onorabil în clasament.

  1. Accesul la magazine și restaurante

Oradea se află pe prima poziție în topul orașelor cu cel mai bun acces la magazine și restaurante din România, conform studiului realizat de Storia.ro în colaborare cu agenția de cercetare D&D Research. Orădenii au votat Nufărul, Rogerius, Centru Civic, Decebal și Ioșia-Nord ca fiind cele mai avantajoase cartiere, din acest punct de vedere; aceștia au acordat orașului 70,75 de puncte, din totalul de 100.

  1. Turismul

Datorită dezvoltării de care a avut parte în ultimii ani, Oradea a devenit unul dintre cele mai atractive orașe din țară. Anul trecut, numărul celor care au vizitat Oradea a crescut cu 17% faţă de 2015 şi a ajuns la aproape 200 de mii. Iată câteva dintre părerile turiștilor despre Oradea:

„Este un oraş în plină dezvoltare, străzi renovate, centru modernizat.”

„Oradea poate atrage turişti datorită clădirilor.” (sursă DIGI24)

Foto: Claudiu Oros.

  1. Curățenia

Oradea este unul dintre cele mai curate orașe din țară. Mai exact, se află pe locul doi în topul realizat de Storia.ro. Pe primul loc se află Brașov, iar pe a treia poziție din clasament, vom găsi Sfântu Gheorghe.

Cartierele votate de către orădeni ca fiind cele mai curate sunt Cantemir, Ioșia si Dacia. Pe ultimele poziții se clasează Episcopia Bihorului, Centura și Calea Clujului.

  1. Împrejurimile

Dacă ai nevoie de o gură de aer proaspăt, la doar câteva ore de Oradea poți găsi adevărate comori ale naturii.

La aproximativ 10 km de oraș, găsim Băile Felix, cea mai mare stațiune balneoclimaterică din România, care atrage turiștii de pretutindeni cu ștrandurile cu apă termală, lacul cu nuferi și lotuși și pădurea.

Dacă ne permite timpul, ne aventurăm un pic mai departe și ajungem la Șuncuiuș. Tot ce avem nevoie pentru distracție sunt niște prieteni, un cort, ceaunul pentru bogracs și bocancii pentru drumeții. Nu uitați să cutreierați peșterile!

  1. Oamenii

 Caracteristicile principale ale orădenilor sunt ospitalitatea și calmul. De asemenea, când auzim de orădeni, gândul ne zboară la dulcele grai ardelenesc. Așadar, haideți să aruncăm o privire la câteva cuvinte din „dicționarul  de vorovire”:

 bolund – nebun

 beteag – bolnav

 nădragi – pantaloni

 musai – neaparat

 mintenaș – imediat

  1. Evenimentele în Oradea

 După cum am menționat și anterior, Oradea a cunoscut în ultimii ani o adevărată înflorire. Includem la acest capitol și evenimentele culturale, târgurile și festivalurile, care au devenit din ce în ce mai numeroase în ultimii  ani în Oradea. Spre exemplu, numai primăvara aceasta, Piața Unirii a găzduit o varietate de evenimente, precum Street Food Festival, Târgul de Paști sau Târgul de Carte Gaudeamus. Dacă înaintăm un pic, ajungem în  Parcul 1  Decembrie, unde s-a organizat The Big Picnic și Festivalul Luminii; iar dacă vrem eleganță și rafinament, ajungem la Teatrul Regina Maria, care, între 24 septembrie – 1 octombrie 2017 va găzdui Festivalul  Internațional de Teatru Oradea – FITO.

  1. Oraș în rețeaua Art Nouveau

Oradea este singurul oraș din România care face parte din rețeaua Art Nouveau, începând cu anul 2012. Orașul și-a făurit identitatea culturală prin numeroaselor etnii care au trăit aici timp de secole.

 

Sună tentant, nu? Pe voi ce vă atrage cel mai mult la Oradea?

Foto: Claudiu Oros.