10 curiozități despre cartierul Nufărul

de |

10 curiozități despre cartierul Nufărul

  1. Ca majoritatea cartierelor orădene, și Nufărul s-a construit pe teritoriul unui vechi sat. Astfel, cartierul Nufărul se află pe amplasamentul fostului sat Seleuș, un așezământ al legumicultorilor și al tăbăcarilor, învecinat cu Cetatea Oradea.
  2. Denumirea cartierului provine de la floarea de nufăr și se datorează apropierii față de Băile Felix, unde există o rezervație naturală de nuferi.
  3. Șoseaua Nufărului este una din cele mai importante și tranzitate artere din Oradea, dar reprezintă și „granița” dintre cartierul propriu-zis și zona Nufărul 2, mai nouă, construită în anii ’80.
  4. Aici a existat una dintre cele mai vechi fabrici de bere de pe actualul teritoriu al României, atestată încă din documentele de la 1727. După o istorie de mai bine de 270 de ani, la începuturile anilor 2000, fabrica intră în faliment și se decide demolarea. Pe vechiul amplasament al fabricii de bere se află astăzi centrul comercial Lotus.
  5. Dezvoltarea industriei a dus și la dezvoltarea infrastructurii. În anul 1942 a fost prelungită linia de tramvai de pe strada actuală Dimitrie Cantemir până în cartierul Nufărul de mai târziu, la Fabrica de bere, pentru asigurarea transportului de materii prime şi a produsului finit cu vagoanele de marfă tractate de locomotive electrice ale Căilor Ferate Orăşeneşti. În anii ’70, linia a fost prelungită până în punctul în care o știm și astăzi.
  6. Printre blocurile gri construite în perioada socialistă, răsare Biserica Romano-Catolică Sfânta Treime, cunoscută și ca Biserica Oradea-Seleuș, ca o reminiscență a vechii așezări. Construită în anul 1727 pe locul altei biserici distruse în timpul ocupației otomane din 1660-1692, lăcașul de cult își etalează frumusețea și astăzi, pe actuala stradă Bumbacului.
  7. Biserica Ortodoxă „Sf. Ierarh Nicolae” sau Bisericuța, așa cum îi spun orădenii, a fost construită în perioada 1937-1940, iar în perioada 2011-2016 au avut loc lucrări de restaurare și extindere, fiind un reper pentru întreaga comunitate.
  8. Noua biserică ortodoxă (din vecinătatea stației Petrom) are proporțiile unei catedrale și poartă hramurile „Sfântul Ioan cel Nou Românul Hozevitul” şi „Sfântul Sfinţit Mucenic Elefterie, Episcopul Iliriei” Această biserică se află în construcţie din anul 1992 și impresionează prin arhitectura bizantină şi spaţiul liturgic generos, fiind construită după modelul bisericii „Sfântul Elefterie – Nou” din Bucureşti.
  9. Una din cele mai noi unități de învățământ din Oradea, Colegiul Național „Onisifor Ghibu” este inaugurată în anul 1994, în prezența fiului patronului spiritual al cărui nume îl poartă și a președintelui de atunci, Ion Iliescu.
  10. În cartierul Nufărul își desfășoară actvitatea singura universitate baptistă conservatoare din Europa, acreditată din 2002.

Sursa foto: Wikipedia