Array
(
  [overall] => 0
  [count] => 0
  [criteria] => Array
    (
      [0] => 0
    )

  [reviews] => Array
    (
    )

)
Casa Adorján II

Casa Adorján II

În perioada 1904 – 1905 a fost ridicată Casa Adorján II, cea care se află pe strada Patrioților numărul 4. Ambele Case Adorján au fost gândite de arhitecții Komor Marcell și Jakab Dezső, alături de antreprenorul Sztarill Ferenc, și fac parte din categoria clădirilor secession.

Proprietarul clădirilor, Adorján Emil, este cel care a ridicat și Palatul Vulturul Negru. În anul 1902 acesta a cumpărat colțul dintre străzile Patrioților și Moscovei, lângă magazia teatrului, urmând ca în 1903 să construiască Casa Adorján I, iar puțin mai târziu Casa Adorján II.

Cu toate că în prezent imobilul este recompartimentat în apartamente mai mici, în trecut clădirea era compusă din câte două apartamente de închiriat pe nivel, cu patru – cinci camere, iar parterul era destinat magazinelor. Întreg imobilul are planul dreptunghiular.

Motivele florale, care îmbogățesc fațada Caselor Adorján, constituie elementele de bază cu ajutorul cărora acestea sunt ușor de identificat. De asemenea, cea de-a doua construcție Adorján, spre deosebire de prima, este simetrică. Cu o fațadă compusă din trei balcoane, două la primul etaj în formă dreptunghiulară și unul la cel de-al doilea etaj terminat în arc de cerc, cu aticul curbiliniu, cu ornamente florale inspirate din arta populară, cu reprezentarea unei inimi care are deasupra o vază cu o plantă (rodie sau lalea), cu o poartă pietonală din lemn masiv și cu multe alte detalii, Casa Adorján II stă martoră unor vremuri apuse, dar și contemporane nouă.

Articol scris de Diana Pașc

 

 

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

Locație

User Reviews

0 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie