Array
(
  [overall] => 0
  [count] => 0
  [criteria] => Array
    (
      [0] => 0
    )

  [reviews] => Array
    (
    )

)
casele Adorjan

Casa Adorján I

Datând din 1903, Casa Adorján I este amplasată pe strada Patrioților, numărul 6, și i-a avut ca arhitecți pe Komor Marcell și Jakab Dezső. Antreprenorul lucrării a fost Sztarill Ferenc.

Stilul secession s-a așternut și peste această casă, devenită ulterior monument istoric. Adorján Emil a cumpărat în 1902 o suprafață de teren considerabilă, și anume spațiul dintre colțul străzilor Patrioților și Moscovei, lângă magazia teatrului. Proprietarul acestei case a fost și cel care a ridicat Palatul Vulturul Negru.

Planul clădirii este realizat după forma literei „L”. Aceasta are un gang, o intrare pietonală și o scară care duce înspre etaj. „Planimetria, funcţiunea, iniţială a imobilului poate fi doar presupusă în lipsa proiectului original. La parter se găsea probabil un singur apartament cu şase camere, al proprietarului, cu spaţiile de serviciu spre curte, cu intrarea din gangul de pe Str. Patrioţilor şi o altă intrare din curte. La etaj au existat probabil două apartamente cu câte patru sau cinci camere. La nivelul al doilea sunt spaţii de locuit şi podul. În prezent imobilul este recompartimentat în mai multe apartamente” – sursă text AICI.

Cu un subsol înalt, parter, un etaj întreg și un al doilea etaj parțial, mai scund, clădirea este compusă din două fațade realizate unitar și simetric, unite prin intermediul colțului teșit și ornat cu diferite elemente decorative, ca de exemplu copacul din ghiveci cu frunze de laur și flori, interpretat ca fiind arborele vieții.

Articol scris de Diana Pașc

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

User Reviews

0 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie