Loading Evenimente

« Înapoi la Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

18 iulie, 2016 7:00 pm - 8:30 pm

Detalii

Data:
18 iulie, 2016
Timp:
7:00 pm - 8:30 pm
Eveniment Category:
Eveniment Tags:
, , , ,
Sit web:
https://www.facebook.com/events/936089206499952/

Locație

Posticum
Posticum Str. Teiului, nr. 26
Oradea, Bihor 410477 România
+ Harta Google
Telefon:
0259 431 398
Sit web:

Zazenul nu este nici raționament, nici teorie, nici idee. Nu este o cunoaștere destinată creierului, este doar o practică, veritabil acces la fericire, la pace și la libertate.

Practica Zazen urmărește ca postura și respirația să fie aplicate așa cum trebuie pentru ca mai apoi „discipolul” Zazen să obțină beneficiile acestei acțiuni.

  • Postura:

Stând așezat în centrul unei perne rotunde cu picioarele încrucișate în lotus sau semi-lotus sau în genunchi. În trecut samuraii își stimulau automat acești centri de energie, presându-și coapsele de spatele calului. Bazinul înclinat spre înainte până la nivelul celei de a cincea vertebre lombare, coloana vertebrală bine cambrată, spatele drept, împingeți pământul cu genunchii și cerul cu capul. Bărbia retrasă și o dată cu ea ceafa redresată, abdomenul destins, nasul pe verticala ombilicului, sunteți ca un arc întins având drept săgeată mintea.

Palmele îndreptate spre sus, mâna stângă se sprijină pe dreapta sau invers. Degetele mari trebuie să fie drepte și ușor se ating formând un cerc.

Ochii rămân pe jumătate deschiși, ne încadăm aproximativ la un metru în față de cca. 45 de grade.

  • Respirația:

Respirația zen nu este comparabilă cu nici o alta. Ea urmărește în primul rând să stabilească un ritm lent, puternic și natural. Dacă sunteți concentrați asupra unei expirații calme, lungi și profunde cu atenția fixată asupra posturii, inspirația va veni de la sine. Aerul este eliminat lent și liniștit, deși apăsarea cauzată de expirație coboară cu putere în abdomen. Se apasă asupra intestinelor, provocând astfel un masaj benefic, al organelor interne. Maeștrii compară suflul zen cu mugetul vacii sau cu strigătul bebelușului ce plânge de cum s-a născut.

Un ciclu de meditație poate ține între 25-50 minute, după care urmează cinci minute Kinhin (meditație în mers). În timpul meditației sunteți atenți pe respirație, acesta se poate număra chiar (se numără până la 10 după care reîncepem), vă puteți concentra pe hara, adică sub buric doi inci în zonă, sau dacă aveți mai multă experiență, vă puteti concentra asupra unui koan primit.

Practicând regulat zazen, el are șansa de a deveni un om nou prin întoarcerea la originea vieții. El poate accede la condiția normală a corpului și a minții (care sunt una) prin înțelegerea existenței de la rădăcinile ei. Așezați în zazen lăsați imaginile, gândurile, formațiunile mentale izvorâte din inconștient să treacă precum norii pe cer – fără să vă opuneți lor, fără să le prindeți. Precum umbrele în fața unei oglinzi, emanațiile subconștientului trec, apar din nou și se risipesc. Și ajungeți la inconștientul profund, fără gând, dincolo de toată gândirea (hishiryo) adevărata puritate. Zenul este foarte simplu și în același timp, foarte greu de înțeles. Este o problemă de efort și repetiție – precum viața. Numai așezați, fără scop și spirit de profit, dacă postura, respirația și atitudinea minții voastre sunt în armonie, înțelegeți zenul adevărat, pătrundeți natura lui Buddha.

Informații preluate de AICI.