- Acest eveniment a trecut.
Drumul Bisericilor de lemn din Bihor
10 septembrie, 2016 10:00 am - 6:00 pm
Agenția de Management al Destinației Bihor și Episcopia Ortodoxă Română a Oradei organizează în data de 10 Septembrie 2016 primul eveniment din cadrul proiectului Drumul Bisericilor de lemn din Bihor. Acest proiect are ca scop promovarea turistică a patrimoniului cultural și religios din județului Bihor și încurajarea cicloturismului.
Evenimentul își propune să facă cunoscute turiștilor bisericile de lemn din județului Bihor, să susțină producătorii locali, să popularizeze preparatele culinare din fiecare zonă și, nu în ultimul rând, să încurajeze cicloturismul. Evenimentul se numește: „Redescoperă Bihorul pe bicicletă – biserici de lemn” și va fi organizat în data de 10 septembrie 2016, pe următorul circuit:
Gara Tileagd – Tilecuș, Biserica de lemn Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril – Vârciorog, Biserica de lemn Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril – Fâșca, Biserica de lemn Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril – Hotar, Biserica de lemn „Sfântul Gheorghe” și Căminul Cultural – Țețchea – Telechiu – Poșoloaca – Tileagd Gară.
Pornirea pe traseu se va face la ora 9:00 din fața stației de tren Tileagd. Turiștii care vin cu mașina vor putea să parcheze gratuit și în siguranță, la circa 200 de metri de gara CFR, într-o curte privată. Parcarea va fi semnalizată cu un banner al Agenției de Management al Destinației Bihor.
Traseul propus are o lungime de 40 de kilometri. 90% din drumul care va fi străbătut este asfaltat, diferența de nivel fiind de 360 de metri, cu pante de urcare și coborâre între 8% și 10% înclinație. Porțiunea fără asfalt este pe un drum pietruit situat între satele Fâșca și Hotar. Traseul poate fi parcurs lejer și oferă peisaje naturale splendide pentru acest sezon. În plus, pe traseu vor fi asigurate puncte de alimentare cu apă.
Pe parcursul zilei vor fi vizitate patru biserici de lemn construite între secolele XVII și XVIII. Istoria și informații despre arhitectura celor patru lăcașe de cult vor fi prezentate de către preoții parohi sau de către localnici. După vizitarea fiecărei biserici, turiștii vor putea gusta diverse produse culinare, preparate locale după rețete tradiționale. De asemenea, de pe mesele din curtea bisericilor nu vor lipsi fructele proaspete de sezon sau băuturile naturale.
Bisericile ortodoxe din lemn aflate pe teritoriul județului Bihor, pe lângă rolul religios, pot deveni adevărate obiective turistice. Multe dintre ele eu fost renovate și pot fi vizitate.
„Sunt ascunse de ochii lumii și cunoscute aproape numai locuitorilor din împrejurimi, dar aceste comori perisabile, păstrătoare ale valorilor tradiționale românești, așteaptă să fie redescoperite. Este vorba de bisericile de lemn, construcții unice de mare valoare arhitecturală și istorică, rămășițe ale unor vremuri în care arta construcției și a meșteșugului se ghida încă după tradiții vechi de sute de ani” – sursă text AICI
- Biserica de lemn din Fâșca (1759) este una dintre construcțiile la care nu s-a folosit fierăstrăul, bârnele au fost tăiate din topor, inclusiv capetele prelungite în console.
- Fundația bisericii de lemn din Tilecuș (1785) a fost făcută din bolovani mari de piatră, turla și portalul sunt în stil gotic, iar corpul în stil transilvănean. Biserica este înconjurată de un brâu în torsadă (în formă de funie) și are un mic coridor.
- Biserica de lemn din Hotar (1714) a fost construită pe o fundație din piatră de râu, iar pereții sunt din bârne de gorun cu îmbinări în formă de T. Planimetria bisericii este o excepție între bisericile de lemn din Bihor, navei dreptunghiulare fiindu-i adăugate în anul 1880 o absidă hexagonală și corul din naos.
- Biserica de lemn din Vârciorog a fost probabil construită în secolul al XVII-lea, într-o altă locație față de cea în care se află în prezent, construcția fiind mutată aici în jurul anului 1860. Din vechea biserică se mai păstrează ornamente cioplite în lemn, la arcul bolții, ancadramentul ușii naosului și al tindei fiind crestat cu motivul frânghiei.
Crearea acestui circuit turistic cuprinde mai multe activități:
- identificarea lăcașelor de cult reprezentative
- identificarea infrastructurii din imediata apropiere, acces, semnalizarea turistică
- identificarea unor persoane care să poată oferi turiștilor ghidaj
- stabilirea unui program de vizitare
- realizarea unei pagini web și a unei aplicații pentru telefoanele mobile
Agenția de Management al Destinației Bihor consideră că circuitul turistic „Drumul Bisericilor de lemn din Bihor poate deveni pentru comunitățile locale și operatorii de turism, o sursă de venit importantă, dar și un model de păstrare a tradițiilor. În acest sens împreună cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române și administrațiile locale am identificat în interiorul comunităților meșteri populari și producători care în viitor vor asigura turiștilor suveniruri și gustări reci”.
Introducerea bisericilor de lemn pe lista monumentelor UNESCO și ulterior, pe lista unor circuite turistice europene va aduce un plus de valoare turismului din județul Bihor.
Prin evenimentul „Redescoperă Bihorul pe bicicletă – Biserici de lemn”, Agenția de Management al Destinației Bihor susține inițiativele de înființare a traseelor de cicloturism. Potențialul cicloturistic al județului Bihor este ridicat din toate punctele de vedere, atât pentru cicloturismul „de șosea”, cât și pentru cicloturismul montan (mountain biking recreativ și turistic). Pe lângă relieful favorabil, care oferă peisaje impresionante și variate, cicloturismul beneficiază în Bihor și de un patrimoniu cultural deosebit. Accesul spre obiectivele turistice este deschis în mare parte tuturor posesorilor de biciclete, facilitând astfel crearea unei rețele de trasee diverse, care să aducă în prim plan cât mai multe atracții turistice naturale și antropice.
Evenimentul este organizat în colaborare cu Primăria Comunei Tileagd, Primăria Comunei Vârciorog, Primăria Comunei Țețchea, Asociația Unanimis Oradea și Asociația Filantropia Oradea.